Torhout, ‘ Feest in ‘t Groen ‘

Zondag 27 mei vieren we feest op het Amazoneplein, de groenzone op het einde van de Maasstraat in Torhout Oost. Van 14 uur tot 18 uur kan je er genieten van een totaalspektakel voor jong en oud.

Op zondag 27 mei 2018 is het weer tijd voor ‘Feest in ‘t Groen!’ Dit jaar gaat het feest door op ons vernieuwde Amazoneplein! Er is van alles te beleven en te ontdekken tussen 14 uur en 18 uur. Jong en oud zullen hun hartje kunnen ophalen in deze prachtige groenzone in het centrum van de wijk Torhout Oost!

 

 

Vernieuwde Amazoneplein

 

Het Amazoneplein was voordien een groot grasveld met vier blikvangers, vier kanjers van knotwilgen. De eerste ontwerpen met een vernieuwde, hedendaagse kijk op het plein dateren van eind 2012. Er volgde een eerste inspraakmoment met de buurtbewoners en er werden ideetjes gesprokkeld bij de plaatselijke jeugd. De opmerkingen en vragen werden meegenomen, de plannen bijgewerkt. Na een tweede participatiemoment werden de plannen in een definitief kleedje gegoten en gaf de gemeenteraad zijn goedkeuring voor de uitvoering van de werken.

 

De grondwerken startten in het najaar van 2017. De natte zones werden uitgegraven en het voetbalterreintje opgehoogd. Er werd een gezellig amfitheater gebouwd langs het wandel- en fietspad dat de Amazonestraat verbindt met de Durmestraat. Er is een nest van boomstammen waar kinderen kunnen klauteren en klimmen. Je kunt er vanop de rand van het terras speuren naar de dikkopjes en salamanders of via de stapstenen het eilandje veroveren. Vlonderpaden verbinden de verschillende nieuwe wandelpaden met elkaar. De allerkleinsten kregen hun eigen plekje op het speelpleintje waar ze naar hartenlust kunnen ravotten. Nieuwe inheemse bomen en bijenvriendelijke struiken werden aangeplant en toverden het plein om in een oase van groen.

 

“Dit is een prachtig, nieuw stukje natuur waar we inzetten op biodiversiteit, gezelligheid, recreatie en sociaal contact. Groen brengt mensen dichter bij elkaar”, vertelt schepen, Elsie Desmet.

 

 

Feestelijke opening tijdens ‘Feest in ‘t Groen’!

 

Op zondag 27 mei om 15 uur wordt het vernieuwde Amazoneplein feestelijk geopend! Iedereen is van harte welkom vanaf 14 uur! Feest in ‘t Groen krijgt dus opnieuw een extra feestelijk tintje!

‘Feest in ‘t Groen’ belooft weer een totaalspektakel te worden voor jong en oud. Nestkastjes timmeren, een zaadbom maken, circuskunsten, volksspelen, een historisch memospel of reuze gezelschapsspelen; de kinderen zullen zich alvast niet vervelen! Geschminkt als elf of trol kunnen ze de verborgen plekjes van het plein verkennen. Of ze kunnen mee op stap met de kabouterverteller langs het blotevoetenpad. Er zijn ook zeepbellen, je kunt er zelf vuur maken, en het mobiele bosmuseum van De Bosgroep bezoeken.

 

Proef ondertussen ook even van een heerlijke Fairtrade aardbeien-bananen-smoothie. En vergeet dan zeker geen Fairtrade-selfie te nemen, post hem met hashtag #levendestad!

 

 

Bijenvriendelijk!

 

Een imker leert jou alles over de wondere bijenwereld. Zaai jij thuis ook wat bloemen voor onze bijtjes want zonder bijen geen lekkernijen! Vergeet zeker niet jouw bloemenmengselzaadjes af te halen aan de stand van de bijenwerkgroep.

Bijenvriendelijke plantenpakketten kan je afhalen op de stand van het Regionaal Landschap Houtland.

 

Tuinhier Torhout

 

Zin om te kringlopen, te composteren of te fermenteren, maar weet je niet hoe eraan te beginnen? De kringloopkrachten en Tuinhier Torhout staan je heel graag bij met woord en daad.

 

Elk kakje hoort in een zakje

 

Honden zijn van harte welkom met hun baasje maar … elk kakje hoort in een zakje! Zo blijft het voor iedereen aangenaam in onze groenzones, parken en bossen. Wil jij het voorbeeld geven dan mag je aan de infostand van de milieudienst een verrassing komen ophalen voor jou en jouw trouwe viervoeter.

 

Hoeven, Troeven, Proeven

 

Hoeven, Troeven, Proeven … al van gehoord? Neen? Dan is dit Feest in ‘t Groen, hét moment om jou te laten verleiden door al jouw zintuigen! Bij deze standjes kan je genieten van heerlijke en eerlijke producten. Kom zeker eens proeven en laat je betoveren door smaak, duurzaamheid en kwaliteit uit eigen streek.

 

Test elektrisch vervoer of laat je fiets labelen!

 

Zin om een elektrische fiets of auto uit te testen? Dat kan! Wie zijn fiets wil beschermen tegen diefstal kan zijn fiets bij de stand van De Proeftuin laten labelen. Vergeet jouw identiteitskaart niet!

 

 

Geniet je graag van muziekoptredens en straattheater bij een hapje en een drankje op ons vernieuwde Amazoneplein? Het kan allemaal tijdens het Feest in ‘t Groen! En voor wie er niet genoeg van krijgt. De deelnemers aan de Sint-Rembert Gordel eindigen hun fietstocht op het Amazoneplein en zetten het feest verder.

 

Zondag 27 mei wordt een allesomvattend totaalspektakel op het Amazoneplein!

Gratis toegang

 

 

 

Meer info

Elsie Desmet, Schepen van Leefmilieu en Natuur

elsie.desmet@torhout    0478/46 50 29