“Er zit meer in een Oxfam-pakje” :
Cadeaudagen Oxfam-Wereldwinkel Lichtervelde

Met Oxfam geef je meer betekenis aan de feesten! Oxfam België nodigt iedereen dan ook uit om fair te koken, fairtrade cadeautjes onder de kerstboom te leggen. Dit jaar ontwierp cartooniste Niet Nu Laura oa een koffiebewaardoos & kerstchocolaatjes (beiden te koop op de Cadeaudagen).
Ieder product uit de wereldwinkel, of het nu om op te eten of om te gebruiken is, vertelt een eigen verhaal. Het komt van een producent die gespecialiseerd is in zijn of haar vak. Een kleinschalige speler die van Oxfam-Wereldwinkels | Fair Trade kansen krijgt, omdat eerlijke handel een hefboom is voor duurzame ontwikkeling.
Na de alternatieve versie van de Cadeaudagen vorig jaar, nl de goed geslaagde ‘Etalagewandeling’ gaat Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde ook dit jaar terug voor Faire Feesten en pakt met een
POP-UP-weekend in OC De Schouw op
Zaterdag 11 december van 10u tot 20u &
Zondag 12 december van 10u tot 18u

We werken volledig coronaproof, volgens de richtlijnen die op dat moment van toepassing zullen zijn. In ieder geval zal bij de ingang iedereen gevraagd worden om zijn/haar CST te laten scannen en een mondmasker te dragen.

Naast een uitgebreid aanbod OWW-producten en geschenken, bieden we tijdens POP-UP-weekend ook extra kansen aan projecten om hun werking voor te stellen en/of hun producten aan te bieden.
Alle standen zijn ofwel lokaal /sociaal actief of hebben een link met een project waar wordt ingezet op de verbetering van de levensomstandigheden voor lokale mensen.
Voor de opbouw van de standen krijgen we dit jaar hulp van 6 leerlingen uit het 3e middelbaar van het Sivi in Torhout die op die manier ervaring ‘werkplekleren’ opdoen.
Volgende standen werken mee:
⦁ Kringwinkel Midwest ( leveren verkoopbaar materiaal om standen mee op te bouwen en zamelen er ook in.) Als idee tegen wegwerpcultuur past deze samenwerking volledig in ons concept. Breng dus zeker ook oude bruikbare spullen binnen en schenk ze zo een nieuwe thuis. Er zal een container staan waar je deze spullen kan deponeren. Grotere stukken kunnen ook afgeleverd worden aan de grote poort achteraan aan de Schouw
⦁ Zondvloed (aanbod boeken)
⦁ Oxfam Tielt (aanbod kinderboeken)
⦁ Bos+ (aanbod boomvriendelijke t-shirts) Deze vzw is organisatie die zich specifiek met bos bezighoudt en voor elk verkocht item drie bomen plant
⦁ 11.11.11 (kalenders/agenda’s en wenskaarten) Koepelbeweging Noord zuid werking.
⦁ ASHA (zelfgeproduceerd keukenkatoen) Door dit project kunnen er microkredieten gegeven worden in Bangladesh. Dit is tevens een deelproject van Banglabari die ook op regelmatige basis leerlingen mee neemt op inleefreizen naar Bangladesh. Ze ondersteunen ook de bouw van huizen.
⦁ Banglabari (zie hierboven)
⦁ Tapori (producten uit eigen naai atelier en bedrukken er ook zelf hun creaties) een project in Ecuador dat mensen met een beperking en hun hele gezin helpt om een beter leven op te bouwen. o.a. maken ze onder begeleiding van Lichterveldse ‘Changemakers’ orthopedisch materiaal voor hun kinderen.
⦁ De Beelderij, is een kunstcentrum binnen de werking van Tordale. Ze bieden een groot aanbod keramiek dat ze normaal gezien in hun locatie in de Stationsstraat verkopen en in BAZAAR 25.
⦁ Children of Lima Belgische VZW die fondsen werft en duurzame projecten opzet om kinderen en hun families uit Lima’s armste sloppenwijken te voorzien van basisinfrastructuur, water, veiligheid en ontwikkelingskansen met respect voor hun cultuur en tradities. Dat doen ze samen met de lokale gemeenschappen, met een klein team van zeer gemotiveerde mensen op het terrein en via een netwerk van lokale en internationale vrijwilligers.
⦁ Familiezorg in het kader van MFL verkopen ze zelfgemaakte producten om hun mensen extra te kunnen ondersteunen waar overheidsmiddelen tekort schieten.
⦁ De klapdeur (zelfgehaakte toilettasjes) voor werkingsmiddelen welzijnsschakel te Torhout.
⦁ Velt non-profitorganisatie voor iedereen die ecologisch aan de slag wil in huis, tuin en keuken

In de Foyer is er doorlopend een gezellige Faire Feestelijke bar met verse soep, koffie, thee en/of bordje ‘Faire verwennerij’. Ook de frisse dranken van OWW en de wijnen zijn er verkrijgbaar aan een democratische prijs.
Na het pop-up weekend is iedereen van harte welkom in onze nieuwe winkel, Marktstraat 62. Openingsuren: woensdag & vrijdag van 15u tot 18u, op zaterdag van 9u tot 12u en van 14u tot 17u.