Eerste elektrische bestelwagen en tweede elektrische wagen voor de gemeente Lichtervelde


0 gram uitstoot
In navolging van de plaatsing van de laadpaal op de parking van de Pastorijstraat en de aankoop van een elektrische wagen voor de technische dienst heeft de gemeente twee nieuwe, duurzame wagens aangekocht.
Er werd een 100% elektrische bestelwagen met enkele cabine van MAN aangekocht bij MAN West-Vlaanderen voor de kostprijs van 48 300 euro excl. Btw. Bij Garage Kindt werd een elektrische Citroen C4 voor een kostprijs van 24 622,31 euro excl. Btw aangekocht.
Beide voertuigen hebben een vermogen van 100kW en Co2 uitstoot van 0 gram.
Burgemeestersconvenant en andere engagementen
Als gemeente denkt Lichtervelde toekomstgericht over mobiliteit, milieu en energie. Dit engagement kadert in een Europese context met de ‘Clean Power for Transport’-richtlijn (2014) die de lidstaten oplegt om nationale beleidskaders op te maken voor de marktontwikkeling van voertuigen op milieuvriendelijke energie en brandstoffen en de bijhorende infrastructuur. In Vlaanderen werd eind 2015 een actieplan goedgekeurd om de doorbraak van elektrische wagens te ondersteunen.
Met de aankoop van deze elektrische wagens en de plaatsing van de laadpaal wil het gemeentebestuur zijn steentje bijdragen tot een duurzamer mobiliteitsbeleid en haar inwoners stimuleren om zich duurzamer te verplaatsen. Door te kiezen voor elektrisch rijden verbetert de lokale lucht- en geluidskwaliteit en zetten we mee in op mobiliteitsinnovatie.
We dragen als lokaal bestuur bij aan de klimaatdoelstellingen die opgenomen zijn in het Burgemeestersconvenant waarbij we ernaar streven om de CO2-uitstoot in onze gemeente drastisch te reduceren.