Diploma-uitreiking techniekacademie Lichtervelde

 

Op woensdag 12 december vond in het gemeentehuis de diploma-uitreiking van de Techniekacademie Lichtervelde plaats.

 

De Techniekacademie, waarbij kinderen van 10 tot 12 jaar de wondere wereld van techniek en technologie leren kennen, heeft zijn vierde succesvolle editie in Lichtervelde achter de rug. Er waren 40 kinderen ingeschreven. De Techniekacademie vond plaats op woensdagnamiddag van september tot december, waarbij twee groepen telkens een twee uur durende workshop kregen. Deze workshops gingen door in de Middenschool Sint-Rembert te Lichtervelde.

 

De kinderen werden uitgedaagd rond 6 concrete projectjes: een voederhuisje, een mysteriebox, lampjes schakelen, een nachtklokje, ze programmeerden een robot, maakten snoepjes en deden enkele chemietestjes. Daarnaast gingen ze ook de technieksfeer in levende lijve opsnuiven aan de hand van een bedrijfsbezoek.

 

De Techniekacademie heeft impact!  Uit de Bachelorproef van VIVES-studenten Sociaal Agogisch Werk leren we dat kinderen na deelname aan de Techniekacademie:

–        Meer ambitie hebben om zelf een technische job te doen!

–        Minder genderstereotiep denken over techniek

 

De Techniekacademie is een samenwerking tussen de gemeente en Hogeschool VIVES.  Met de steun van lokale bedrijfspartners: Anfora, Oliefabriek, Atheneum Diksmuide, scholengroep Sint-Rembert en de provincie West-Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen. Andere  steunende provinciale partners zijn: de Associatie KULeuven, de minister van Onderwijs Hilde Crevits, de minister van Innovatie en Werk Philippe Muyters, TOFAM West-Vlaanderen, Woodwize, Alimento, Co-Valent,  Constructiv, Plastics@Tielt, Vermako, Vind!, SPIE, Melexis, Geldhof Hout, Elekti, Willy Naessens Group, ATS, Logi-Technic en Elia.