Demonstraties ‘vogelringen’ elk weekend van september in Zwin Natuur Park (Knokke-Heist)

Op 1, 2, 8, 9, 15, 16, 22, 23, 29 en 30 september zijn er tussen 10 en 12 uur demonstraties ‘vogelringen’ in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist.

Een gediplomeerd vogelringer van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen is dan aan het werk te zien in het vogelringstation. Hij ringt en weegt de trekvogels en geeft uitleg over het wetenschappelijk onderzoek over de vogeltrek.

Vooraf inschrijven is niet nodig. Op zondag 23 september gaat het Zwin Natuur Park uitzonderlijk al om 8 uur open en krijgen de bezoekers de ringer extra vroeg aan het werk te zien.

Timing van het ringen
Het najaar is een belangrijke periode voor trekvogels. Miljoenen vogels vliegen dan over ons land, op weg naar het zuiden. Veel vogels die langs de kustlijn trekken, komen langs in het Zwin. Enkele duizenden daarvan worden in het Zwin Natuur Park gewogen en geringd. Daarna worden de vogels vrijgelaten zodat ze hun reis verder kunnen zetten.

Wetenschappelijk onderzoek
In ons land worden elk jaar meer dan 500.000 vogels geringd. De terugmeldingen van de geringde vogels, leveren interessante gegevens op over de trekpatronen van de dieren.

Praktisch – Vogelringen

Data: elke zaterdag en zondag in september van 10 tot 12 uur; op zondag 23 september van 8 tot 12 uur
Plaats: Zwin Natuur Park, Graaf Léon Lippensdreef 8 in Knokke-Heist
Prijs: -6 jaar: gratis; van 6 t.e.m. 17 jaar: 5 euro; vanaf 18 jaar: 10 euro online (12 euro aan de kassa)

Het vogelringen gaat niet door bij slecht weer. Op de facebookpagina van het Zwin Natuur Park worden bezoekers hierover op de hoogte gehouden.

[ www.zwin.be ]