De verledding van de stad Torhout

De ombouw van klassieke straatlampen naar leds in onze stad loopt op rolletjes. Momenteel bestaat al 11% van onze openbare verlichting uit ledlampen. Tegen eind dit jaar klimt dat percentage zelfs boven de 20%.

Met de verledding willen we natuurlijk in de eerste plaats energie besparen en minder CO₂ uitstoten, maar de energiezuinige lampen hebben nog meer voordelen. Ze bieden bijvoorbeeld meer mogelijkheden om te worden gedimd en ze kunnen zeer plaatselijk aangestuurd worden. Zo hebben we altijd de juiste hoeveelheid licht op de juiste plaats. Bovendien zie je met dezelfde lichtsterkte als de oude lampen meer kleur en meer contrast, wat op zijn beurt weer voor meer veiligheid op straat zorgt.

Omdat ledverlichting zo veel voordelen biedt, onderschreven we met onze stad, samen met vele andere Vlaamse steden en gemeenten, het charter om tegen 2030 al onze openbare verlichting om te bouwen naar leds. Dat gaat over straatverlichting, maar ook over de lichtpunten op parkings, gebouwen en monumenten.

In 2020 verving netbeheerder Fluvius op Torhouts grondgebied in totaal 168 armaturen en 75 verlichtingspalen. Dat is 5 procent van al onze lichtpunten. Dit jaar komt daar nog eens 11 procent (320 armaturen) bij. Dat brengt ons totaal tegen eind 2021 op ruim 20%. Zo zitten we prima op koers om onze doelstelling tegen 2030 te behalen!

“Ons nieuw bedrijventerrein, de nieuwe verlichting in de Kortemarkstraat voor de stadskernvernieuwing en de verlichting in de wijk Goede Herder zijn al uitgerust met ledlampen en dienen als voorbeeldlocaties voor onze stad”, zegt schepen van stadspatrimonium Hans Blomme.