De Torhoutse strijd tegen het Covid-19 virus

In de strijd tegen het Covid-19 virus (corona), leggen de Vlaamse en Federale overheid enkele maatregelen op. Wij volgen het advies van de Vlaamse en Federale overheid verder op en bij wijzigingen worden de genomen maatregelen bijgestuurd en aangepast.

Triagepost De Mast opgericht en operationeel

De Torhoutse huisartsen engageren zich om samen met het Lokaal Bestuur Torhout en AZ Delta om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf gisteren, 18 maart is er in De Mast een triagepost operationeel. Hier komen patiënten terecht die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, na telefonisch contact met hun huisarts. Zo moeten ze niet in de wachtzaal bij de dokter gaan zitten, en evenmin naar een overvolle spoedafdeling gaan.

Het is niet de bedoeling dat mensen met symptomen rechtstreeks naar de triagepost komen, dit kan enkel na telefonisch contact met de huisarts. Zonder afspraak krijgt men geen toegang!

Hoe werkt het?

Mensen met symptomen die kunnen wijzen op een besmetting met het coronavirus nemen:
Tijdens de week: telefonisch contact op met de huisarts.
Tijdens het weekend: telefonisch contact op met de huisartsenwachtpost (tel. 1733)

De arts onderneemt vervolgens één van deze 3 acties:
Bij niet corona-gerelateerde klachten mag je alsnog langsgaan bij de huisarts
De huisarts doet een telefonische consult
De huisarts verwijst door naar de triagepost in De Mast. De triagepost neemt zelf contact op met de patiënt om de afspraak te bevestigen.

Wie een afspraak heeft komt op het afgesproken uur naar De Mast en wacht buiten of in de wagen. De patient wordt opgebeld als het zijn of haar beurt is. Een eventuele begeleider wacht buiten of in de auto (behalve bij kinderen of hulpbehoevenden).

Er worden uiteraard strenge voorzorgsmaatregelen getroffen wat betreft hygiëne en het afschermen van mogelijke patiënten.

Gedoogbeleid parkeren

In Torhout hoef je tijdelijk niet te betalen of je blauwe schijf te zetten als je parkeert in het centrum. In het kader van de coronacrisis werd beslist dat er in Torhout een gedoogbeleid zal gevoerd worden wat betreft het betaald parkeren. Dit gedoogbeleid geldt alvast t.e.m. 5 april.

Deze regeling geldt enkel waar op openbaar domein geparkeerd kan worden. Burgemeester Audenaert benadrukt dat deze beslissing geen vrijgeleide vormt om wild of fout te gaan parkeren. We rekenen dan ook op ieders gezond verstand.

Gemeenteraad van 30 maart geannuleerd

De gemeenteraad van 30 maart werd geannuleerd. De zitting staat gepland op 4 mei 2020.

Werven stilgelegd

Om hun werknemers veilig te stellen en een verder verspreiding van het virus te vermijden leggen verschillende nutsmaatschappijen en aannemers hun werking stil. Een overzicht van de lopende werven die momenteel stilliggen:

  • Nutswerken Noordlaan
  • Nutswerken Parkstraat
  • Nutswerken stadskern-Kortemarkstraat
  • Nutswerken Driekoningenstraat
  • Wegenwerken Parkstraat/Bollestraat
  • Voorbereidende werken tunnel Tuinstraat/Lichterveldestraat
  • Werken die de Oostendestraat thv Oostendestraat 227 zouden afsluiten

Van zodra meer duidelijkheid is over de duur van de maatregelen, worden de timing herbekeken.

Vrijwilligers aanmelden via vrijwilligers@torhout.be
Vrijwilligers zijn steeds welkom om de dienstverlening binnen het Lokaal Bestuur mee te garanderen en om de kwetsbaren in onze maatschappij mee te ondersteunen, ook voor onze sociale noodlijn kunnen we steeds vrijwilligers gebruiken. Wil je je steentje bijdragen, mail naar vrijwilligers@torhout.be.

Algemene info over corona

Vermits het om een federale fase gaat, ligt de lead van de communicatie voor de burger bij de nationale overheid. Op nationaal niveau zijn volgende telefoonnummers beschikbaar voor burgers met vragen

  • Voor vragen over gezondheid en openbare orde : 0800/14.689
  • Voor vragen over economie : 0800/120.33

De referentiewebsite voor informatie over corona blijft www.info-coronavirus.be.
Op de website van de provincie West-Vlaanderen www.west-vlaanderen.be/crisiswvl vind je antwoorden op specifieke vragen van West-Vlaamse burgers.

Voor vragen over de Torhoutse dienstverlening, bel 050 22 11 22 of mail info@torhout.be
Alle Torhoutse communicatie over deze crisis wordt gebundeld op www.torhout.be/samentegencorona