De Torhoutse kerstboominzameling.

Schepen van natuur en groen, Elsie Desmet : December is de tijd van de kerstbomen. Iedereen haalt er wel eentje in huis. Als eeuwenoud symbool van de winterzonnewende kan natuurlijk alleen een echte kerstboom de unieke kerstsfeer in huis brengen. Maar wat nu, na de kerstperiode, met deze mooie boom?
Plaatsje in de tuin
Een kerstboom kan je prima gebruiken als conifeer. Kleinere bomen die op pot gekweekt zijn doen het erg goed in de tuin. De ene kerstboomspar doet het beter dan de andere, maar probeer het zeker eens uit. Voordat je jouw kerstboom gaat hergebruiken in de tuin is het verstandig om de boom eerst te laten acclimatiseren. Zo vergroot je zijn overlevingskansen in jouw tuin.
Zorg er in de eerste plaats voor dat de boom voldoende water krijgt in de huiskamer. Dagelijks enkele liters water geven is geen overbodige luxe.
Voor je hem naar buiten brengt, laat je hem best enkele dagen aan een koudere temperatuur wennen door hem naar een vorstvrije, niet verwarmde ruimte te verhuizen zoals bijvoorbeeld jouw garage. Vergeet ook nu niet hem dagelijks water te geven.
Na een viertal dagen, mag de kerstboom de volle grond in. Maak het plantgat groot genoeg en meng wat compost onder de aarde. Geef hem de eerste weken nog regelmatig water.
Ook appartementsbewoners kunnen probleemloos kiezen voor een kerstboom met wortel. Na de eindejaarsperiode kan de kerstboom op het terras gehouden worden. Voorzie de boom van een ruime pot en goede potgrond. Mits continue watervoorziening en een normale goede verzorging overbrug je het hele jaar tot aan de volgende kerstperiode.
Wil je toch geen kerstboom in je tuin, maar wil je ook niet dat de boom wordt gecomposteerd? Hergebruik dan delen van je kerstboom. 
Je kan de takken van de boom snijden en hiermee de vorstgevoelige planten in je tuin afdekken. Wanneer het na een periode van zacht weer opeens gaat vriezen, zijn tuinplanten vaak onvoldoende beschermd en kunnen ze vorstschade oplopen. Door de takken van je kerstboom losjes over deze planten te leggen, bescherm je hen tegen deze koude temperaturen.
Je kan ook de takken rondom de plant in de grond zetten om ze te beschermen tegen de koude wind. Zo krijgt je boom toch een nieuw doel en hebben je planten een betere overlevingskans.
Breng je boom naar een inzamelpunt
Heb je echter geen tuin of terras dan kan je tussen 4 januari 2021 en 29 januari 2021 je kerstboom naar één van de inzamelpunten in onze stad brengen. Nadien worden de kerstbomen gecomposteerd.


De verzamelplaatsen zijn te vinden op volgende locaties:
de parking van het zwembad
de parking bij de voormalige kerk in de Rozenveldstraat
de parking op het Don Boscoplein
de parking bij de school Driekoningen
de parking bij de kerk van Wijnendale
de parking bij de parochiezaal in Sint Henricus
de parking in de Herderstraat

“Kerstmis is helaas weer voorbij. Ben jij al druk bezig om je versieringen en kerstboom op te ruimen? Gooi je spullen niet zomaar weg. Versieringen kun je prima volgend jaar weer gebruiken en jouw kerstboom kan je hergebruiken in jouw tuin. Met een goede voorbereiding en verzorging kan je dit jaar in december jouw kerstboom opnieuw naar binnen brengen en er met volle teugen van genieten. Op die manier zetten we 2021 duurzaam in. Als dat geen mooi begin is van 2021, vertelt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.
We wensen alvast iedereen een jaar waarin we met z’n allen met volle teugen mogen genieten van het vele prachtige groen in en rond onze stad! Groen zorgt er immers voor dat mensen zich gelukkiger voelen en gezonder zijn! Gelukkig Nieuwjaar!