De Torhoutse fietstraten !

Het lokaal bestuur zet sterk in op verkeersveiligheid. Zeker in de vele schoolbuurten die Torhout rijk is. Daarvoor maakte de dienst mobiliteit een 10-puntenplan op voor veilige schoolomgevingen. Eén van de tien punten: schoolomgevingen en schoolroutes herinrichten, waarbij we ook inzetten op fietsstraten.

Je kan er echt niet naast kijken. Aan het begin en op het einde van de fietsstraten in de Zwevezelestraat, de Papebrugstraat, de Spinneschoolstraat, de Beerstraat, de Revinzestraat en de Lichterveldestraat vind je vanaf nu rode rechthoekige thermoplastische wegmarkeringen terug met daarin het logo van de fietsstraat. Ook in de Sint-Jozefstraat worden er na de heraanleg zo’n markeringen aangebracht.

Met deze wegmarkeringen willen we de fietsstraten in de stad letterlijk en figuurlijk in de verf zetten. Zo maken we het extra duidelijk voor bestuurders dat fietsers hier absoluut voorrang hebben.

Een andere actie uit het 10-puntenplan veilige schoolomgevingen is het verhogen van de zichtbaarheid van oversteekplaatsen in schoolomgevingen. De zebrapaden in de Bruggestraat, de Papebrugstraat, de Spinneschoolstraat, de Revinzestraat en de Kloosterstraat werden hiervoor onder handen genomen.

Leerlingen nemen fietsstraat over

Om de nieuwe markeringen officieel in te huldigen namen de leerlingen in de Papebrugstraat, de Zwevezelestraat en de Revinzestraat de fietsstraat op dinsdag 27 april van 14 tot 15 uur even over.

Tijdens dit uur hadden de leerlingen de fietsstraat voor zich om krijttekeningen aan te brengen rond fietsen en de fietsstraat. Zo konden de leerlingen hun fietsstraat een persoonlijke touch geven.

De fietsstraat in de Lichterveldestraat kan door geplande werken aan de nutsvoorzieningen in de buurt jammer genoeg niet ingehuldigd worden door de leerlingen.

“Fietsstraten zorgen mee voor de veiligheid van onze schoolomgevingen en de vele fietsers die onze stad rijk is. Helaas merken we dat sommige autobestuurders zich niet altijd bewust zijn van het feit dat ze zich in een fietsstraat bevinden en de fietser toch voorbijsteken. Dit kan uiteraard niet. Daarom willen we zowel de autobestuurder als de fietsers er via de rode markeringen en de logo’s van de fietsstraat attent op maken dat ze in een bijzondere straat aan het rijden zijn. Met deze speelse en kleurrijke actie, samen met de kinderen, willen we de gebruikers van de fietsstraten in onze stad danken voor het respect voor elkaar en de verkeersregels die gelden in een fietsstraat. Dank je wel!”, zegt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.