DE GEMEENTE ICHTEGEM HEEFT EEN TIJDELIJK VIS- EN CAPTATIE VERBOD UITGEVAARDIGD AAN DE STATIONSPUT TE EERNEGEM OMWILLE VAN DE AANWEZIGHEID VAN BLAUWALGEN

Naar aanleiding van blauwalgen op de Stationsput te Eernegem heeft de burgemeester een tijdelijk vis- en captatieverbod uitgevaardigd. Op donderdag 6 augustus 2020 werd er in de Stationsput te Eernegem een sluier van vermoedelijk blauwalgen vastgesteld op het water. De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) werd meteen op de hoogte gesteld. Deze bevestigden dat het effectief om blauwalgen gaat.

Blauwalgen zijn gevaarlijk voor de gezondheid waardoor de burgemeester besliste dat er met onmiddellijk ingang een vis- en captatieverbod op de Stationsput te Eernegem uitgevaardigd wordt. Men mag er dus niet vissen of water oppompen vanaf vrijdag 7 augustus 2020. Het verbod geldt totdat het besluit uitdrukkelijk wordt opgeheven.

Blauwalgen zijn bacteriën die op wateroppervlak drijven en een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen. Bij warm weer kunnen ze vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater woekeren. Als de olieachtige laag op het water dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en komen er stoffen vrij die klachten kunnen veroorzaken.