De cijfers van 2020 van het duurzaam vervoer (deelwagens van Cambio en CoopStroom, Blue Bike-fietsen en elektrische laadpalen) in Torhout.

Schepen van mobiliteit en leefmilieu Elsie Desmet : Torhout trekt volop de kaart van duurzaam vervoer en dat merk je. Inwoners en bezoekers kunnen zich op heel wat verschillende manieren duurzaam verplaatsen in de stad. Zo zijn er de deelwagens van Cambio en CoopStroom, de Blue Bike-fietsen en ook de elektrische laadpalen die ter beschikking staan.
Gebruik van deelwagens stijgt
Het Lokaal Bestuur maakt sinds januari 2018 gebruik van de diensten van Cambio. Met de 2 Cambiovoertuigen die ter beschikking staan, werd er in 2019 meer dan 18.000 kilometers gereden door 26 unieke gebruikers. In 2020 stegen deze cijfers naar 20.477 kilometers en 29 unieke gebruikers.
Ook de 3 deelwagens van CoopStroom, die na de start van de eerste lockdownperiode in gebruik genomen werden, doen het goed. Zij waren in 2020 samen goed voor 1.829 kilometers en werden gebruikt door 7 unieke gebruikers en de medewerkers van het lokaal bestuur. Dit vooral voor dienstverplaatsingen.
Nieuwe elektrische laadpalen winnen aan bekendheid
Op het grondgebied van Torhout staan er op dit moment 5 elektrische laadpalen. Op 1 januari 2019 waren er 3 laadpalen ter beschikking. In de loop van 2019 werden er twee extra laadpunten voorzien en dit in de Viaductstraat , voorkant station en op de carpoolparking in de Keibergstraat.
De cijfers van 2020 (tot 30 september) tonen aan de 3 oorspronkelijke laadpalen in de Bruggestraat (parking zwembad), de Aartrijkestraat (stadskantoor) en de ‘s Gravenwinkelstraat (achterkant CC de Brouckère) nog steeds het meest gebruikt worden, terwijl de nieuwste laadpunten in de Viaductstraat en de Keibergstraat meer en meer aan bekendheid winnen.
Impact van corona
In 2020 ontdekten heel wat mensen de voordelen van duurzame verplaatsingen: de fiets werd herontdekt, mensen trokken hun wandelschoenen aan om Torhout te verkennen,…
Toch merken we dat de lockdown in maart en nadien ook de lockdown in november een serieuze impact hadden op het maatschappelijke leven. Zo vielen heel wat verplaatsingen stil en dat merkten we ook in de cijfers van onze deelwagens, elektrische laadpalen en Blue Bike-fietsen.
Als we kijken naar de Blue Bike-fietsen dan zien we dat er in 2020 in totaal 453 ritten afgelegd werden. Dit is een daling van 38% ten opzichte van 2019. Toen werden er in totaal 731 ritten genoteerd. Vooral de twee lockdownperioden sloegen sterk in op dit cijfer.
“Ondanks corona stellen we in Torhout vast dat meer en meer mensen deelmobiliteit ontdekken en er ook effectief gebruik van maken. Dit is hoopgevend. Deelmobiliteit is immers goed voor onze mobiliteit én onze portemonnee. Kies je voor een deelfiets dan werk je ook nog eens aan jouw gezondheid”, vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit en leefmilieu.