De 11.11.11.-campagne 2021 van de Lichterveldse 11-groep.

Investeer mee in een betere wereld.
Investeren, dat doen we allemaal. In onze kinderen, onze relaties, onszelf of misschien in een woonst, je buurt, een opleiding … Maar wat als je kan investeren in een betere wereld? Eentje waar we allemaal eerlijke kansen krijgen. Want pas als de wereld beter draait voor iedereen, geniet je daar zelf ook van.
Klimaatverandering, oneerlijke handelsakkoorden, vluchtelingen, belastingontduiking in fiscale paradijzen, miljoenen mensen die nog lang niet aan hun vaccinatieprik toe zijn. Er is iets grondig mis met de wereld waarin we leven.
Het zijn uitdagingen die ons wereldwijd verbinden. Want wat hier gebeurt, heeft impact elders. En omgekeerd. Het voorbije anderhalve jaar ondervonden we allemaal hoe sterk onze levens verbonden zijn en hoe broos het evenwicht is. Het virus kende geen grenzen en legde de wereldwijde ongelijkheid pijnlijk bloot.
De toekomst moet anders en gelijker, daarover zijn we het eens. Willen we terug naar het oude, of bouwen we op dit kantelpunt een nieuwe solidaire wereld? Wij zijn ervan overtuigd: internationale solidariteit is hét antwoord op deze vraagstukken. Door samen de scheve verhoudingen recht te trekken, zetten we stappen vooruit. En iedereen kan deel uitmaken van die hoopvolle verandering.
Deze internationale solidariteit wordt het uitgangspunt van de komende 11.11.11.-campagne, ook in Lichtervelde. In grote lijnen ziet deze er zo uit :
Internationale solidariteit in beeld.
Dit nemen wij letterlijk. In Lichtervelde zijn er mensen en projecten die investeren in het Zuiden. Hun inzet en engagement bouwt mee aan een samenleving met meer solidariteit en aandacht voor elkaar en de volgende generaties. Dit jaar laten wij de mensen in het Zuiden aan het woord. Ze vertellen over de toestand in hun land in Corona-tijden. Maar ze geven ook aan wat het effect is van de ondersteuning die ze vanuit Lichtervelde krijgen voor hun project en welke (mooie) resultaten dat oplevert.
Wij bouwen hiervoor verder op de gesmaakte filmpjes die wij vorig jaar van 11 Lichterveldse Changemakers maakten. Onze Facebookpagina en een You-Tube-kanaal zal hiervoor ten volle ingezet worden.
Gespreksavond
Eén van deze projecten dat vanuit Lichtervelde gesteund wordt is Tampore uit Ecuador. Omdat één van de bezielers van het project, Inge Debrauwere in België is tijdens de 11.11.11.-campagne in het land. Ze wil graag in gesprek gaan over hun project en hoe internationale solidariteit het verschil kan maken. Deze avond gaat door op donderdag 28 oktober om 20u in de vergaderzaal van Oxfam Wereldwinkel, Marktstraat 62 te Lichtervelde.
Film met een boodschap van hoop.
The First Grader vertelt het waargebeurd verhaal van een 84-jarige Keniaanse dorpsbewoner en voormalig vrijheidsstrijder die vecht voor het recht op de opleiding die hij nooit heeft gehad. Een film van hoop die duidelijk maakt dat investeren in onderwijs, de ontwikkeling van een gemeenschap ten goed komt.
Deze film wordt op donderdag 4 november 2021 in OC De Schouw vertoond. De toegangsprijs bedraagt € 5. Kaarten te verkrijgen bij de medewerkers van 11.11.11., in het gemeentehuis en de Wereldwinkel.
Voor deze film werken wij samen met enkele Lichterveldse verengingen.
Onze scholen investeren mee in een betere wereld.
Op vrijdag 22 oktober bezoekt ons schoolteam alle Lichterveldse scholen. Zij gaan op een interactieve manier op zoek hoe zij kunnen investeren in een betere wereld.
Publieksactie
Tijdens het weekend van 30 en 31 oktober vragen we aan iedereen om massaal te investeren in een betere wereld en op die manier zetten we internationale solidariteit in bloei. Dit doen wij door op diverse plaatsen ‘groei’geld uit te delen.

Elke bijdrage telt.
Met 11.11.11. worden veel interessante en levensnoodzakelijke projecten in het Zuiden ondersteund.
Daarom blijft de financiële actie een belangrijk onderdeel van de 11.11.11.-campagne. Iedere brievenbus ontvangt een omslag waarin een financiële bijdrage kan gedoneerd worden. Daarnaast krijgen de mensen opnieuw de gelegenheid om een aantal solidariteitsproducten te kopen. Op zaterdag 13 november verkopen wij aan de supermarkten wenskaarten en chocolade. Met het ingezamelde geld kan 11.11.11. verder de structurele oorzaken aanpakken en de partners in het Zuiden financieel ondersteunen. Wij overwegen om dit te combineren met een online donatie en/of verkoopsactie.
Bubbelcup
De blikvanger voor dit jaar is ongetwijfeld de Bubbelcup. Het concept werd vorig jaar uitgedacht, maar kon toen door Corona niet uitgerold worden. Dit jaar gaan wij er vol voor : een sportieve uitdaging voor teams van 2 tot 5 personen (families, vriendengroepen, organisaties,….) in een gezellige kader. Iedereen kan deelnemen, ongeacht leeftijd of fysieke paraatheid. Geïnspireerd door de Simpel Cup – die tijdens Corona-tijden heel populair was – werkt een team 6 opdrachten af. De opdrachten zijn zo gekozen dat zowel jong als oud kan/moet deelnemen..
De Bubbelcup gaat door op donderdag 11 november vanaf 9u30 in de M-zaal van de VBS ‘t Vlot Er moet vooraf online ingeschreven worden. Voor de deelname betaalt een Bubbel € 10.
Na de inspanning kan je verpozen bij een drankje en resultaten van de andere Bubbels opvolgen op groot scherm.
Voor de sportieve fietsers en de Lichterveldse fietsclubs is het die dag verzamelen geblazen voor een fietstocht van een 60-tal kilometers aan een rustig tempo. Er kan gestart worden vanaf 9u. De route is te downloaden van onze Facebookpagina. Voor deze activiteit wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 5. Hierin zit een drankje begrepen.