Dag van de Torhoutse Jeugdbeweging 2021

Lieselotte Denolf, schepen van jeugd : op vrijdag 22 oktober is iedereen in jeugdbewegingskledij welkom om aan te schuiven voor een (h)eerlijk ontbijtfeest op de parking van het zwembad in Torhout. Van 5.45 tot 8.20 uur wordt de parking omgetoverd tot een festivalterrein met heel wat podium- en randanimatie!

Muzikale line-up met Glints, Skyve en Ellyts

Nu er terug gedanst mag worden wil de werkgroep van vrijwilligers stevig uitpakken. En dat doen ze: zowel Glints (Rock Werchter, Crammerock), als Skyve (StuBru, Crammerock) staan dit jaar garant voor een feesteditie! Glints ken je ongetwijfeld van zijn knaller ‘Bugatti’, of van recenter werk als ‘Gold Veins’ of ‘Lemonade Money’. Hij heeft ook zijn eigen radioshow op StuBru met Abbatoir Anvers. Skyve is dan weer overdag actief als muziekcoördinator bij Studio Brussel.

Ook Torhouts talent wordt natuurlijk niet vergeten: om 6 uur ‘s morgens zorgt DJ Ellyts met haar dolle feestplaten voor een stevige start van deze editie. In haar vrije tijd is Ellen Degrande leidster bij Chiromeisjes Don Bosco, maar in het verleden wist ze ook een plekje te scoren in de finale van MNM Start to DJ en is ze ondertussen resident DJ in jongerencafé 2Fish.

Ontbijt voor iedereen in jeugdbewegingsoutfit

Om 5.45 uur worden de deuren geopend, om 6.00 uur start de podiumanimatie. Iedereen die in jeugdbewegingsuniform naar het terrein afzakt, krijgt bij de ingang enkele bonnetjes. Met deze bonnetjes kunnen jongeren zelf hun ontbijtbuffet ophalen bij de verschillende eetstandjes, zoals op een écht festival. Er is ontbijt voorzien voor 1500 personen, de maximale capaciteit van het evenement is 2000 aanwezigen. Eindigen doen we om 8.20 uur, net voor de start van de lessen.

Er wordt gebruik gemaakt van herbruikbare bekers en cups voor het ontbijtbuffet. Iedereen die zijn beker terugbrengt naar de omruilstand, krijgt een exclusief opstrijkembleem van Dag van de Jeugdbeweging Torhout in ruil.

Covid Safe Ticket

Door het groeiende succes van Dag van de Jeugdbeweging (ooit 150 man, nu meer dan 1750!) neemt de organisatie ook de nodige veiligheidsmaatregelen. Een samenwerking met de veiligheidsdiensten en het Rode Kruis zorgt ervoor dat alles vlekkeloos kan verlopen. Tijdens het evenement is er een verbod op het bezit en de verkoop van alcohol. Er wordt ook een beroep gedaan op een professionele bewakingsfirma om alles in goede banen te leiden. Op deze manier blijft het voor iedereen leuk en veilig!

Daarnaast wordt er gewerkt met het Covid Safe Ticket. Bij de ingang zal de QR-code op de CovidSafe-app gescand worden en zal er gevraagd worden om een identiteitsbewijs te tonen. Voor een vlot verloop vraagt de organisatie om dit op voorhand zeker in orde te brengen. Foto’s van identiteitsbewijzen worden niet toegelaten. Ben je niet gevaccineerd? Dan geldt een negatieve PCR-test (van maximum 48 uur oud) of een negatieve RAT-test (van maximum 24 uur oud) in je CovidSafe-app als toegangsbewijs. Een zelftest is niet geldig.

Randanimatie en speelzone -12 jaar

Wie niet van het feestgedruis houdt, kan zich ook komen uitleven op de vele randanimatie. Dit jaar wordt opnieuw voor een uitgebreid aanbod gezorgd: een opblaasbare sweeper, een Instagramwall mét fotograaf en voor een potje hamerslaan kan je bij Thuze – de nieuwe naam van de Torhoutse jeugdraad – terecht.

“Dit jaar hebben we opnieuw extra aandacht voor kinderen tot 12 jaar. Die leeftijdsgroep kent namelijk de grootste uitval bij jeugdbewegingen. En hieraan willen we graag iets doen”, verklaart Tijs Deheegher (voorzitter Thuze). Met een exclusieve speelzone -12 jaar biedt men de kans om volop van het spelen te proeven. Zo wordt er een kinderdraaimolen en een koffiebar voor de ouders voorzien.

Verkeershinder

Aangezien de stadskernvernieuwing een nieuwe fase gestart is en er momenteel gewerkt wordt op de Markt – waar het evenement doorgaans plaatsvindt – verhuist de organisatie naar de parking van het zwembad in Torhout. De hinder voor de buurtbewoners wordt zoveel mogelijk beperkt. Alle buurtbewoners en scholen ontvangen binnenkort een brief met alle nodige informatie.

Organisatie

Dag van de Jeugdbeweging in Torhout is een organisatie van de jeugddienst, Thuze (de jeugdraad) en SiVi Torhout. Samen vormen ze een werkgroep die vrijwillig dit evenement op poten zet.

Meer info over het evenement en beeldmateriaal is te verkrijgen via jeugddienst@torhout.be. Via het evenement op Facebook worden regelmatig updates de wereld ingestuurd. Alle info is ook terug te vinden op www.torhout.be/dagvandejeugdbeweging.

Er zijn dit jaar opnieuw heel wat helpende handen nodig voor de opbouw, het evenement zelf en de afbraak. Wie zin heeft om te helpen, geeft best een seintje aan jeugdanimator Tom via jeugddienst@torhout.be.

“Het voorbije jaar toonden jeugdbewegingen hoe ongelofelijk flexibel en gedreven ze zijn. Ze zijn voor onze stad van onschatbare waarde en we willen hen bedanken met een stevig feestje in het hart van Torhout”, aldus Lieselotte Denolf, schepen van jeugd.