Daar zijn ze de MOSSELEN VAN DE VLAAMSE BANKEN

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 211850280_1322075631521303_5192783292056769439_n.jpg

Wanneer men zijn vinger maar lang genoeg in de zee houdt, zullen er mosselen aan groeien…” Willy Versluys, founder van BREVISCO

15 jaar heeft het geduurd voor ze er waren de mosselen van de Vlaamse banken. Door mijn doorzettingsvermogen ben ik waar we nu zijn.

Wij willen zeker de concurrentie niet aangaan met de al bekende Zeeuwse mossel.

Oostende 1981 Een kleine koppige KMO ziet het levenslicht en luistert naar de naam Brevisco. Met de pionier, Willy Versluys, die zag dat de zee aan ons voeten lag.
Het donkerblauwe goud van de zee wilde in den beginne niet echt mee. De zee was te sterk. Met de overweging dat, wanneer men zijn vinger maar lang genoeg in het water houdt er mosselen zullen op groeien, gooide het team het roer om. Probeer die onnoemelijk blauwe kracht niet te overwinnen maar omarm ze en werk mee met de zee. Zo bracht een verhaal van kooien, mislukte oogst, vele in huis knowhow later, Brevisco tot een meer dan succesvolle oogst van haar eigen NearShore Mossellijn, gelegen in het Westdiep voor Nieuwpoort. Dit Nearshore Mussel Project van Brevisco sleepte eveneens de Blue Innovation Wave-award van De Blauwe Cluster in de wacht.
NU Producent Brevisco heeft meer dan vijftien jaar ervaring op gebied van aquacultuur en meer in het bijzonder mosselkweek (maricultuur) in volle Noordzee. Deze knowhow wordt nu verzilverd in een duurzaam partnership met FB Coquillages; de collega-mosselkweker. Om dit te vieren brengen de partners een beperkte oplage op de markt. Ze luisteren naar de naam Mosselen van de Vlaamse Banken ofte Moules des Bancs de Flandres! Deze worden vandaag gelanceerd!


Deze mossel op touw wordt geproduceerd in Volle Noordzee, op de Vlaamse Banken, net over de Franse grens.
Deze mossel moet geroemd worden om zijn SMAAK, een ware smaakexplosie. Ingrediënten van deze mossel: knowhow, passie en niets anders dan de Noordzee. Niet te vergelijken met andere gekende bodem- of hangculturen gezien deze mossel in wilde zee bij ruwe condities; niet geconditioneerde omstandigheden!; wordt gekweekt. Deze kracht proeft men erin. In feedback was een vaak weerkerend woord; intense smaak.
De kracht van dit partnership ligt niet alleen in samenwerking en elkaar versterken maar vanaf heden ligt het kweeksysteem van Brevisco naast het Franse. Dit zal naast een schat aan informatie niet alleen leiden tot meer knowhow en inzicht maar ook de mogelijkheid bieden verder te gaan optimaliseren.MOSSELEN VAN DE VLAAMSE BANKEN
Immers vinden deze mosselen hun oorsprong in innovatie op tweërlei vlak; zijnde: – het ontwikkeld hebben van een degelijk North-Sea proof systeem aan de hand van nieuwe materialen, knoop- en bindseltechnieken, manier van kweek waarbij Brevisco de zee leest en denkt als de zee – verduurzaming door als eerste schroefankers te hebben geïntroduceerd en de verdere installatie daarop verder geënt, hierbij wordt impact op de zeebodem geminimaliseerd, het gebruik van biomaterialen, recycling van de materialen, geïntegreerde aquacultuur enz.. Het optimaliseren zal het derde vlak moeten gaan versterken om tot een economische verduurzaming te komen waarbij we denken aan kostenbeperkend, SmartFarming waardoor minder vaartbewegingen..

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png


De visie van Brevisco vertaalt zich in samenwerking, duurzaamheid en korte keten. Brevisco heeft de ambitie om de Mossel van de Vlaamse Bank toegankelijk te maken voor de ganse Belgische markt. Teneinde dit mogelijk te maken en omdat Brevisco gelooft in duurzame partnerships en samenwerking met lokale actoren en de sector, sloeg Brevisco eveneens de handen in elkaar met De Vlaamse Visveiling Zeebrugge en Oostende. Die heeft een bereik van meer dan 150 kopers van waaruit de Belgische markt kan worden voorzien. Duurzaamheidsaspect vindt men niet alleen op innovatief vlak maar eveneens in de korte keten. Wetende dat bijna de ganse mosselmarkt uit import bestaat wensen we hier de mossel uit volle Noordzee tot bij de klant te brengen. De verkooppunten zijn voor u terug te vinden op www.brevisco.be , deze lijst wordt de komende dagen verder aangevuld met partners die het verhaal mee verder willen schrijven.
Het licht in het aquacultuurlandschap dient voor alle betrokkenen te schijnen, het verhaal dient kleinschalig opgestart, organisch groeiend, in constante dialoog en samenwerking met alle betrokken actoren en sectoren.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 211937758_336839037940539_4597174066790192182_n.jpg

Brevisco wenst hierbij de absolute nummer 1 operator te zijn voor, door en met alle andere partners in de blauwe economie. Disciplines bundelen en samen een sterke blauwe economie uitbouwen.
De mossel, alom gekend, nu uit de Volle Noordzee vanop de Vlaamse Banken, voor de liefhebbende consument.