Cultuurcentrum de Brouckere Torhout klaar voor het nieuw seizoen

Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf : het cultuurcentrum van Torhout stelde zijn nieuw seizoen voor. En daarin kan je heel wat opvallende dingen terugvinden. Wie grasduint door het aanbod zal zien dat er zoals steeds voor elk wat wils is. Van Kapitein Winokio tot Kunstendag voor Kinderen, van het PretHuis tot Ultima-winnaar Lucinda Ra, van Kommil Foo tot Aafke Romeijn, van Van Peel tot Pieter Verelst. De ticketverkoop ging van start op zaterdag 18 juni.

Opvallend is dat er dit jaar meer op locatie gespeeld wordt. “Het cultuurcentrum zag het op locatie programmeren als een uitdaging en een meerwaarde, omdat je zo niet alleen het publiek laat kennismaken met parels van voorstellingen, maar ook met unieke locaties. Heel wat leuke partnerschappen werden opgezet, waarvoor het cultuurcentrum ook zeer dankbaar is”, aldus de directeur van het cultuurcentrum, Aukelyn Allary. Het is ook opvallend dat het cultuurcentrum, na een pittige Covid-periode, opnieuw de volledige capaciteit in verkoop steekt én dat de genummerde plaatsen terug zijn in de theaterzaal!

Kortom: de Brouckere is meer dan klaar voor een boeiend en verrassend seizoen met een mooie mix van genres met gekende en minder gekende artiesten, voor jong en minder jong. En dit in vertrouwde, maar soms ook minder vertrouwde omgeving.

Lokaal talent
“Naast regionaal of nationaal talent, valt er dit jaar heel wat Torhouts talent te ontdekken. Zo opent op vrijdag 9 september het seizoen met een tentoonstelling rond het werk van Paul De Cloedt (°1953 – †2021), fotograaf, lid van de raad van bestuur van het cultuurcentrum en medeoprichter van The Black Cat”, aldus schepen van cultuur, Lieselotte Denolf. “Circus Katoen met Lichterveldenaar Willem Balduyck en zijn Nederlandse partner Sophie van der Vuurst is niet alleen de eerste voorstelling van het nieuwe school- en avondseizoen, maar ook de eerste voorstelling op locatie. Willem liep school in Torhout, en presenteert zijn prachtige, poëtische voorstelling in de serres van het VLTI op 16 en 17 september”, vult Aukelyn Allary aan.

“Verder komt ook Florestan Bataillie, docent aan de Torhoutse Kunstacademie, op 11 december met minimale bouwstenen, maar maximale expressie spelen. En Joke Verstegen zakt, na heel wat tentoongesteld te hebben in het buitenland, af naar haar thuisstad Torhout met haar abstracte schilderkunst. Naar het einde van het cultuurseizoen, dat traditioneel loopt tot eind april, krijgen we ook nog Torhouts talent Miet Warlop over de vloer met een herneming van haar steengoede voorstelling ‘Springville’. Dat op 13 april. Afsluiten doen we met een tentoonstelling rond de werken van de workshop ‘Modeltekenen’ van docent Frans Vanryckeghem in organisatie van Vorming TIC Rembert”, sluit Lieselotte Denolf af.

De programmatoren selecteerden alvast enkele neusjes van de zalm uit het aanbod van 2022-2023:

Circus
‘Der Lauf’ staat al even op het verlanglijstje van de circusprogrammator.
Deze voorstelling kadert in het project ‘Ip Visite’ van het regionaal samenwerkingsoverleg Ginter waarbij gezocht wordt naar voorstellingen die laagdrempelig en/of uniek zijn. ‘Der Lauf’ beantwoordt moeiteloos aan beide doelstellingen.
Circusmaker Guy Waerenburgh is niet van de poes, zo speelde hij meer dan 700 keer mee in het spektakel ‘Zaia’ van Cirque du Soleil. In zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Der Lauf’ brengt hij klassieke, humoristische cabaretacts gecombineerd met hedendaags circus en overgoten met een surrealistisch sausje. De voorstelling speelt in de paasvakantie op zondag 2 april als avondvoorstelling voor een volwassen publiek, maar is ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dans
De combinatie van live muziek door de broers Bart en Stijn Cools (granvat) met de energieke mix van street/clubdance en hedendaagse dans in een choreografie van Quan Bui Ngoc (les ballets C de la B) in de voorstelling ‘Come On Feet’, maakt het bijzonder moeilijk voor het publiek om op hun stoel te blijven zitten. Op 22 februari te zien en te beleven in de Brouckere.

Familie
Bambiraptor (6+) van Kopergietery is een heerlijke beeldende voorstelling waarbij je in de – soms onverwachte – kronkels en associaties van een kinderhoofd kruipt. De voorstelling kwam terecht in het eindejaarslijstje van De Morgen als één van de tien meest belangwekkende theatervoorstellingen van 2021, en dat kunnen wij alleen maar beamen. We bieden ze aan op zaterdagavond voor werkelijk iedereen, dus zeker ook de moeite voor volwassenen!

Humor
Hans Cools is voor ons geen onbekende meer, hij speelde eerder al in onze foyer ‘Bar Provisoir’ een ijzersterke try-out voor een beperkt publiek. We zijn blij dat zijn eerste avondvullende voorstelling eindelijk in de zalen speelt en wisten hem te strikken voor vrijdag 28 april.
De Lichterveldenaar Hans Cools is de definitie van een West-Vlaming: opgegroeid in een dorp, kleinzoon van boeren en zoon van hardwerkende ouders in een gezin van vier kinderen. Ondertussen is hij zelf vader van twee prachtige zonen en stelt hij zich de vraag wat hij wil meegeven aan zijn eigen zonen: dat het geboortegewicht wel hoort op een geboortekaartje, maar niet op dat van een overlijdensbericht?

Muziek
Flip Kowlier bewijst eens te meer wat een goede muzikant en songwriter hij is. Kowlier zingt zoals hij gebekt is en komt dit in de Brouckere doen op 11 maart, begeleid door zijn kompanen van het eerste uur. Op de setlist: nummers uit zijn nieuw album ‘September’ en natuurlijk ook ouder werk. Hou je klaar voor een onvergetelijke avond!

Theater
Lucinda Ra ontving midden mei de Vlaams cultuurprijs de Ultima Podiumkunsten 2021 met volgende motivatie: “De manier waarop het gezelschap doorgedreven participatief en respectvol met de verhalen van de kwetsbare mens aan de slag gaat, wordt door de jury enorm geapprecieerd”. Onze programmator zag de voorstelling ‘Mia Kermis’ van Stefanie Claes/Lucinda Ra en was meteen verkocht. Het is een zeer fragiele en intieme voorstelling over een vondeling. Aan de hand van een leger zelfgemaakte poppetjes en personages brengt Stefanie Claes een beeldend verhaal over een zoektocht naar het verleden, de wortels. Een pareltje om te ontdekken, op donderdag 17 november in Club de B.

Tentoonstellingen
‘Buiten Zinnen / Losing our minds’ van Eddy Verloes belooft niet alleen een tentoonstelling te worden met prachtige foto’s van een toevallige ontmoeting met een groep chassidische Joden op het strand. Het is ook een fijn multimediaal cross-over project waarbij gedichten van Benno Barnard, moderator Geert Van Istendendael en muziek van ‘The river curls around the town’ in een voorstelling de tentoonstelling verder verdiepen. Je kan het beleven in de tentoonstellingshal, te midden van de prachtige foto’s die de wereld rondgingen. Nu ook in Torhout!

Schoolvoorstellingen
Een schoolvoorstelling die we willen uitlichten is ‘Faren’, een ijzersterke tekst gespeeld door jong spelerstalent Ellis Meeusen en Bjarne Devolder, gebracht in de trailer van een vrachtwagen. De voorstelling werd ontwikkeld in de lockdown, maar ook post-corona belooft dit een heel bijzondere ervaring te worden. We bieden ze aan voor de derde graad van het secundair op de site Thor, telkens voor één klas. Dat wordt een unieke theaterervaring om nooit te vergeten, buiten het vertrouwde register van een theaterzaal. De voorstelling speelt ook voor het vrije publiek als avondvoorstelling.

Het volledige programma is te vinden op www.ccdebrouckere.be.
De nieuwe brochure is verkrijgbaar in het cultuurcentrum of kan digitaal geraadpleegd worden via www.ccdebrouckere.be/brochures.

Info & tickets
De ticketverkoop ging van start op zaterdag 18 juni om 9.00 uur stipt.

In totaal verkocht het cultuurcentrum op 18 juni tussen 9.00 uur en 11.00 uur 3.515 tickets, van de ruw geschatte 14.000 beschikbare tickets. Het ticketsysteem kon vlot de 365 orders verwerken en bewees opnieuw zeer klantvriendelijk te zijn.

Daarnaast werkt het cultuurcentrum – net zoals vorig jaar – opnieuw met een vriendenpas. Deze kost 6 euro en geeft een korting van 3 euro voor iedere voorstelling die geboekt wordt. Bij de voorverkoop, maar ook tijdens het verdere seizoen. Deze kan online aangekocht worden samen met de tickets. 65% van de aangekochte tickets werd met een vriendenpas gekocht.

Meer informatie over de ticketverkoop en een handleiding van hoe tickets te bestellen kan je terugvinden op de website van het cultuurcentrum (https://www.ccdebrouckere.be/tickets).

Je ziet: het cultuurcentrum verbindt opnieuw de c met ultuur en is volledig klaar voor het nieuwe seizoen. Jullie ook?

Het cultuurcentrum van Torhout stelde zijn nieuw seizoen voor. En daarin kan je heel wat opvallende dingen terugvinden. Wie grasduint door het aanbod zal zien dat er zoals steeds voor elk wat wils is. Van Kapitein Winokio tot Kunstendag voor Kinderen, van het PretHuis tot Ultima-winnaar Lucinda Ra, van Kommil Foo tot Aafke Romeijn, van Van Peel tot Pieter Verelst. De ticketverkoop ging van start op zaterdag 18 juni.

Opvallend is dat er dit jaar meer op locatie gespeeld wordt. “Het cultuurcentrum zag het op locatie programmeren als een uitdaging en een meerwaarde, omdat je zo niet alleen het publiek laat kennismaken met parels van voorstellingen, maar ook met unieke locaties. Heel wat leuke partnerschappen werden opgezet, waarvoor het cultuurcentrum ook zeer dankbaar is”, aldus de directeur van het cultuurcentrum, Aukelyn Allary. Het is ook opvallend dat het cultuurcentrum, na een pittige Covid-periode, opnieuw de volledige capaciteit in verkoop steekt én dat de genummerde plaatsen terug zijn in de theaterzaal!

Kortom: de Brouckere is meer dan klaar voor een boeiend en verrassend seizoen met een mooie mix van genres met gekende en minder gekende artiesten, voor jong en minder jong. En dit in vertrouwde, maar soms ook minder vertrouwde omgeving.

Lokaal talent
“Naast regionaal of nationaal talent, valt er dit jaar heel wat Torhouts talent te ontdekken. Zo opent op vrijdag 9 september het seizoen met een tentoonstelling rond het werk van Paul De Cloedt (°1953 – †2021), fotograaf, lid van de raad van bestuur van het cultuurcentrum en medeoprichter van The Black Cat”, aldus schepen van cultuur, Lieselotte Denolf. “Circus Katoen met Lichterveldenaar Willem Balduyck en zijn Nederlandse partner Sophie van der Vuurst is niet alleen de eerste voorstelling van het nieuwe school- en avondseizoen, maar ook de eerste voorstelling op locatie. Willem liep school in Torhout, en presenteert zijn prachtige, poëtische voorstelling in de serres van het VLTI op 16 en 17 september”, vult Aukelyn Allary aan.

“Verder komt ook Florestan Bataillie, docent aan de Torhoutse Kunstacademie, op 11 december met minimale bouwstenen, maar maximale expressie spelen. En Joke Verstegen zakt, na heel wat tentoongesteld te hebben in het buitenland, af naar haar thuisstad Torhout met haar abstracte schilderkunst. Naar het einde van het cultuurseizoen, dat traditioneel loopt tot eind april, krijgen we ook nog Torhouts talent Miet Warlop over de vloer met een herneming van haar steengoede voorstelling ‘Springville’. Dat op 13 april. Afsluiten doen we met een tentoonstelling rond de werken van de workshop ‘Modeltekenen’ van docent Frans Vanryckeghem in organisatie van Vorming TIC Rembert”, sluit Lieselotte Denolf af.

De programmatoren selecteerden alvast enkele neusjes van de zalm uit het aanbod van 2022-2023:

Circus
‘Der Lauf’ staat al even op het verlanglijstje van de circusprogrammator.
Deze voorstelling kadert in het project ‘Ip Visite’ van het regionaal samenwerkingsoverleg Ginter waarbij gezocht wordt naar voorstellingen die laagdrempelig en/of uniek zijn. ‘Der Lauf’ beantwoordt moeiteloos aan beide doelstellingen.
Circusmaker Guy Waerenburgh is niet van de poes, zo speelde hij meer dan 700 keer mee in het spektakel ‘Zaia’ van Cirque du Soleil. In zijn eerste avondvullende voorstelling ‘Der Lauf’ brengt hij klassieke, humoristische cabaretacts gecombineerd met hedendaags circus en overgoten met een surrealistisch sausje. De voorstelling speelt in de paasvakantie op zondag 2 april als avondvoorstelling voor een volwassen publiek, maar is ook geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dans
De combinatie van live muziek door de broers Bart en Stijn Cools (granvat) met de energieke mix van street/clubdance en hedendaagse dans in een choreografie van Quan Bui Ngoc (les ballets C de la B) in de voorstelling ‘Come On Feet’, maakt het bijzonder moeilijk voor het publiek om op hun stoel te blijven zitten. Op 22 februari te zien en te beleven in de Brouckere.

Familie
Bambiraptor (6+) van Kopergietery is een heerlijke beeldende voorstelling waarbij je in de – soms onverwachte – kronkels en associaties van een kinderhoofd kruipt. De voorstelling kwam terecht in het eindejaarslijstje van De Morgen als één van de tien meest belangwekkende theatervoorstellingen van 2021, en dat kunnen wij alleen maar beamen. We bieden ze aan op zaterdagavond voor werkelijk iedereen, dus zeker ook de moeite voor volwassenen!

Humor
Hans Cools is voor ons geen onbekende meer, hij speelde eerder al in onze foyer ‘Bar Provisoir’ een ijzersterke try-out voor een beperkt publiek. We zijn blij dat zijn eerste avondvullende voorstelling eindelijk in de zalen speelt en wisten hem te strikken voor vrijdag 28 april.
De Lichterveldenaar Hans Cools is de definitie van een West-Vlaming: opgegroeid in een dorp, kleinzoon van boeren en zoon van hardwerkende ouders in een gezin van vier kinderen. Ondertussen is hij zelf vader van twee prachtige zonen en stelt hij zich de vraag wat hij wil meegeven aan zijn eigen zonen: dat het geboortegewicht wel hoort op een geboortekaartje, maar niet op dat van een overlijdensbericht?

Muziek
Flip Kowlier bewijst eens te meer wat een goede muzikant en songwriter hij is. Kowlier zingt zoals hij gebekt is en komt dit in de Brouckere doen op 11 maart, begeleid door zijn kompanen van het eerste uur. Op de setlist: nummers uit zijn nieuw album ‘September’ en natuurlijk ook ouder werk. Hou je klaar voor een onvergetelijke avond!

Theater
Lucinda Ra ontving midden mei de Vlaams cultuurprijs de Ultima Podiumkunsten 2021 met volgende motivatie: “De manier waarop het gezelschap doorgedreven participatief en respectvol met de verhalen van de kwetsbare mens aan de slag gaat, wordt door de jury enorm geapprecieerd”. Onze programmator zag de voorstelling ‘Mia Kermis’ van Stefanie Claes/Lucinda Ra en was meteen verkocht. Het is een zeer fragiele en intieme voorstelling over een vondeling. Aan de hand van een leger zelfgemaakte poppetjes en personages brengt Stefanie Claes een beeldend verhaal over een zoektocht naar het verleden, de wortels. Een pareltje om te ontdekken, op donderdag 17 november in Club de B.

Tentoonstellingen
‘Buiten Zinnen / Losing our minds’ van Eddy Verloes belooft niet alleen een tentoonstelling te worden met prachtige foto’s van een toevallige ontmoeting met een groep chassidische Joden op het strand. Het is ook een fijn multimediaal cross-over project waarbij gedichten van Benno Barnard, moderator Geert Van Istendendael en muziek van ‘The river curls around the town’ in een voorstelling de tentoonstelling verder verdiepen. Je kan het beleven in de tentoonstellingshal, te midden van de prachtige foto’s die de wereld rondgingen. Nu ook in Torhout!

Schoolvoorstellingen
Een schoolvoorstelling die we willen uitlichten is ‘Faren’, een ijzersterke tekst gespeeld door jong spelerstalent Ellis Meeusen en Bjarne Devolder, gebracht in de trailer van een vrachtwagen. De voorstelling werd ontwikkeld in de lockdown, maar ook post-corona belooft dit een heel bijzondere ervaring te worden. We bieden ze aan voor de derde graad van het secundair op de site Thor, telkens voor één klas. Dat wordt een unieke theaterervaring om nooit te vergeten, buiten het vertrouwde register van een theaterzaal. De voorstelling speelt ook voor het vrije publiek als avondvoorstelling.

Het volledige programma is te vinden op www.ccdebrouckere.be.
De nieuwe brochure is verkrijgbaar in het cultuurcentrum of kan digitaal geraadpleegd worden via www.ccdebrouckere.be/brochures.

Info & tickets
De ticketverkoop ging van start op zaterdag 18 juni om 9.00 uur stipt.

In totaal verkocht het cultuurcentrum op 18 juni tussen 9.00 uur en 11.00 uur 3.515 tickets, van de ruw geschatte 14.000 beschikbare tickets. Het ticketsysteem kon vlot de 365 orders verwerken en bewees opnieuw zeer klantvriendelijk te zijn.

Daarnaast werkt het cultuurcentrum – net zoals vorig jaar – opnieuw met een vriendenpas. Deze kost 6 euro en geeft een korting van 3 euro voor iedere voorstelling die geboekt wordt. Bij de voorverkoop, maar ook tijdens het verdere seizoen. Deze kan online aangekocht worden samen met de tickets. 65% van de aangekochte tickets werd met een vriendenpas gekocht.

Meer informatie over de ticketverkoop en een handleiding van hoe tickets te bestellen kan je terugvinden op de website van het cultuurcentrum (https://www.ccdebrouckere.be/tickets).

Je ziet: het cultuurcentrum verbindt opnieuw de c met ultuur en is volledig klaar voor het nieuwe seizoen. Jullie ook?