Cultureel ambassadeur Norbert Goddaer overleden.

Na Walter Vilain in januari verliest Koksijde opnieuw een getalenteerd cultureel ambassadeur. Internationaal erkend musicus Norbert Goddaer, vader van de artiest Ozark Henry (eveneens cultureel ambassadeur), overleed op 28 februari 2019.

 

Norbert Goddaer was een veelgelauwerde internationaal erkende klassieke componist. Geboren in Kortrijk op 26 januari 1933 en in de wieg gelegd voor muziek. Hij behaalde naast het diploma ‘Algemene Muzikale Opvoeding – 1e graad’, acht eerste prijzen aan het Gents Koninklijk Muziekconservatorium (notenleer, transpositie, klarinet, saxofoon, kamermuziek, harmonie,contrapunt en fuga) en volgde compositieleer bij Jan De Cadt. Als muziekleraar onderwees hij aan de Muziekacademie Harelbeke, het Stedelijk Conservatorium Kortrijk en het Koninklijk Muziekconservatorium Gent. Later promoveerde hij tot rijksinspecteur van het secundair en het hoger muziekonderwijs in het schooljaar 1979-1980, maar opteerde daarna voor het ambt van directeur aan de Muziekacademie Wetteren in combinatie met de leerstoel van harmonieleraar aan het Koninklijk Muziekconservatorium Gent.

 

In 1976 vestigde Norbert Goddaer zich samen met zijn echtgenote Andrea Bontinck en zijn twee zonen Jan en Piet naar Koksijde (Oostduinkerke) waar in de Leopold II laan een nieuwbouw appartement werd betrokken. Hij omschreef het als volgt: ‘Het was voor ons een godengeschenk. Hier aan de kust ontdekten we de rust, de ruimte…en de inspiratie voor nieuwe projecten”.

 

Het geluk was van korte duur, op 1 januari 1986 verloor Norbert zijn echtgenote. Een moeilijke periode. De kinderen waren pas 16 en 15 jaar oud. Als directeur was Norbert veel uithuizig, maar hij was er altijd als ze hem nodig hadden. Jan studeerde ziekenhuiswetenschappen, maar liet zich ook in de muziek niet onbetuigd. Piet, de jongste is ondertussen wereldbekend als ‘Ozark Henry’. Norbert omschreef het als volgt: “Piet is eigenzinnig, maar geniaal. We hebben veel aan elkaar, we luisteren naar elkaars composities. Onze stijl is wat we noemen eclecticisme, dit is het streven om alles wat we horen, werkwijzen en muziekstijlen van anderen, over te nemen en te versmelten tot iets nieuws, nieuwe tendensen aangevuld met eigen materiaal”.

 

Norbert was los van het klassieke ook een fervent jazzfanaat. Hij stichtte in 1953 het “Modern Jazz Quartet Norbert Goddaer’ en was lid van de ‘ Hot Club van België’. Hij behaalde de eerste ereprijs in de Internationale Jazz Concours van 1955. Hij schreef jarenlang diverse bundels notenleerlessen, ritmische studies, examenlessen en harmonie-,contrapunt- en fuga-oefeningen en componeerde voor vocale, instrumentale en digitale muziek. Hij was gastdirigent voor het BRTN-koor en maakte er talrijke arrangementen. Zijn vrije tijd ging op aan film, toneel, concerten en allerhande muziekprojecten.

 

Op zaterdagvoormiddag 21 februari 2015 werden vader en zoon Norbert Goddaer en Piet Goddaer door het college van burgemeester ontvangen. Ze werden door de gemeente Koksijde officieel in het bezit gesteld van de titel van cultureel ambassadeur.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We nemen in Koksijde opnieuw afscheid van een bijzonder getalenteerd kunstenaar. Ik herinner me nog de fijne ontvangst op het gemeentehuis toen vader en zoon tot cultureel ambassadeur werden benoemd. Ondanks het feit dat zijn zoon Piet bezig was/is om de wereld te verrassen met zijn unieke kunstenaarstalenten bleef de zachtaardige, integer en lieve man graag op de achtergrond. De muziekwereld verliest een groot componist. We wensen de familie heel veel sterkte toe.”