Carnaval 2019 in Torhout

Na het geslaagde carnavalbal zaterdag ontwaakte Torhout op zondag (weliswaar iets later dan gebruikelijk) met twee nieuwe keizers. Zowel Ronny Boussauw als Dirk Couwelier trokken voor de derde keer op rij aan het langste eind en zijn daarmee de nieuwe regerende keizers van onze carnavaleske, levende stad.

Bij de derde leeftijd verwelkomen we zelfs vier nieuwe gezichten. Want naast de 320 stemmen die Ronny en Lena kersvers keizer en keizerin maakten, haalde opponent Marc Martens meer dan het vereiste aantal (100 stemmen) om prins derde leeftijd te worden. Samen met prinses Tereza bestijgt straks ook Marc dus de Torhoutse prinsenwagen in de stoet.

Minder geluk voor de tegenstanders van Dirk Couwelier en Tania die met een verschroeiende 816 stemmen de keizerscepter van burgemeester Kristof Audenaert kregen zaterdagavond. Jurgen Vincke en Sanne bleven immers onder het minimum aantal stemmen (200) om ook hier naast keizer Dirk I een Torhoutse prins carnaval te hebben.

 

Resultaten prinsverkiezingen:

Resultaat Verkiezingen Derde Leeftijd:

Ronny Boussauw (Orde van de Bourgondiërs): Keizer Derde Leeftijd 320
Marc Martens (Orde van de Feestridders): Prins Derde Leeftijd 133

Resultaat Verkiezingen Prins Carnaval:

Dirk Couwelier (Orde van de Sparrestee): Keizer Carnaval Torhout 816
Jurgen Vincke (Orde van de Bourgondiërs): (Geen titel) 128

Jeugdprins en -prinses

Op woensdagmiddag 27 februari om 14u vindt opnieuw het kindercarnaval plaats. Tijdens de knotsgekke show- en spelnamiddag met Matroos Jens in Club de B vervolledigen we de carnavalfamilie met een jeugdprins en -prinses. Wie dat wordt, laten we u spoedig weten.

Carnavalstoet – zondag 10 maart – Centrum Torhout

Op 10 maart trekt de stoet er terug op uit. Met 25 praalwagens (waarvan 7 Torhoutse en 18 externe), 2 Koninklijke Harmonieën, de Torhoutse Prinsenwagen en reuzen Sissen, Mance en Karel van Wijnendaele belooft het weer een spetterend gebeuren te worden.

Naast de juryprijzen voor Torhoutse groepen maken opnieuw alle verenigingen kans om de publieksprijzen mee naar huis te nemen. Dat doen ze door de toeschouwers warm te maken om STOET spatie HET VOLGNUMMER VAN DE WAGEN te sturen naar 6033. Een sms kost 0,50 eurocent.

En ook dit jaar doet het Lokaal Bestuur Torhout onder de noemer “Zo (h)oort het!” het nodige om zowel deelnemers als toeschouwers van gehoorschade te behoeden. Zo krijgt elke deelnemer oordoppen ter beschikking, en kunnen ook toeschouwers er verkrijgen in het Vrijetijdshuis op de markt. Er is een afzonderlijke geluidsverantwoordelijke aangewezen die in de stoet controles uitvoert met een mobiele geluidsmeter.