5,5 miljoen euro voor scholenbouwprojecten in West-Vlaanderen

Voor de eerste twee maanden van 2019 werd 5,5 miljoen euro toegekend aan scholenbouwprojecten in West-Vlaanderen. Maandelijks worden door AGION subsidies toegekend aan scholen die willen renoveren of een nieuwbouw willen realiseren. Zo komt er een gloednieuwe sportzaal voor de Vrije Basisschool Blijdhove in Menen (720.000 euro), een nieuwe refter voor de Vrije Basisschool Rodenburg in Marke met een subsidie van 650.000 euro en krijgt de Vrije Basisschool De Dorpslinde in Bredene 640.000 euro voor een nieuwbouw. Ondertussen werd ook de interactieve kaart met alle investeringen in scholenbouw per gemeente deze legislatuur geüpdatet.

AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs, kende van januari tot en met februari 2019 bijna 26 miljoen euro subsidies toe voor scholenbouwprojecten in het gesubsidieerd onderwijs (gemeentelijk, stedelijk, provinciaal en vrij onderwijs) in Vlaanderen en Brussel, waarvan 5,5 miljoen euro voor scholen in West-Vlaanderen. Schoolbesturen kunnen via verschillende manieren (afhankelijk van bouwprogramma en kostprijs) subsidies krijgen voor de bouw- of verbouwingswerken aan hun schoolgebouw. In West-Vlaanderen krijgen op die manier 35 scholen een subsidie om hun school te vernieuwen.

Concreet kan de Vrije Basisschool Blijdhove in Menen een nieuwe sportzaal en sanitair bouwen met een subsidie van 720.000 euro. Ook de Vrije Basisschool Rodenburg in Marke realiseert een nieuwe refter en klassen met een subsidie van bijna 650.000 euro. De Vrije Basisschool De Dorpslinde in Bredene bouwt een nieuw schoolgebouw met 640.000 euro subsidie en in Tielt verbouwt het Sint-Jozefstinstituut het voormalig Vives-gebouw en krijgt daar 600.000 euro subsidie voor.

Interactieve kaart scholenbouw

Eind september 2018 werd voor het eerst de interactieve kaart scholenbouw gelanceerd. Op die kaart kan je makkelijk zien hoeveel in elke gemeente werd geïnvesteerd in nieuwe en vernieuwde scholen. Die kaart werd ondertussen geüpdatet met de allerlaatste investeringsbedragen per gemeente. Die nieuwe kaart vind je terug op www.agion.be/tussen-2014-en-2018-meer-dan-9-op-de-10-vlaamse-en-brusselse-gemeenten-geïnvesteerd-scholenbouw

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”De school is voor veel leerlingen en leraren een tweede thuis, een plaats waar ze zich goed voelen. Een mooi en modern gebouw is dan ook de ideale omgeving om te leren en te werken. De voorbije jaren werd al een heuse inhaalbeweging ingezet om de schoolgebouwen in Vlaanderen en Brussel te vernieuwen. Ook in 2019 loopt die inhaalbeweging onverminderd voort. In meer dan 9 op de 10 Vlaamse en Brusselse gemeenten staat zo al een nieuwe of vernieuwde school. Met deze nieuwe investeringen van opnieuw 26 miljoen euro, waarvan 5,5 miljoen euro in West-Vlaanderen bouwen we verder aan moderne onderwijsinfrastructuur.”