Torhout gaat voor een alternatieve geboorteplantactie met Torhoutse Babybollen

Elsie Desmet, schepen natuur en groen :
dit jaar verliep de geboorteboomplantactie iets anders dan de voorbije jaren. Corona zorgde ervoor dat we geen grote groepen ouders samen met hun baby’s mochten uitnodigen voor een grote plantactie. Om ouders toch een veilig alternatief te kunnen bieden werd een alternatieve plantactie uitgewerkt.

In ons meest recente stukje groen, ingesloten tussen de Bruggestraat, de Groene 62 en de spoorweg werd afgelopen zaterdag een symbolische plantactie gedaan.

Ieder gezin met een kindje geboren tussen 1 oktober 2019 en 30 september 2020 werd dit jaar uitgenodigd om zich kandidaat te stellen om deel te nemen aan een kleinschalige geboorteboomplantactie. Van de 89 gezinnen die zich inschreven werden er 12 uitgeloot op basis van de geboortemaand van hun kindje. Door deze gezinnen werden 12 fruitbomen aangeplant, waarbij iedere boom symbool staat voor alle kindjes die in deze maand geboren zijn.

Om het leed toch wat te verzachten werd aan de 89 ingeschreven kindjes een verrassingspakket geschonken met daarin een leuke individuele plantactie waarbij enkele narcissen in de tuin of in een pot geplant kunnen worden. Torhoutse Babybolletjes dus!

“De jarenlange Torhoutse traditie om geboortebomen aan te planten voor onze jongste Torhoutenaren willen we ook dit jaar, ondanks corona, in stand houden. Met het aanplanten van geboortebomen symboliseren we de wens dat de kindjes mogen opgroeien in een gezonde en groene wereld. Zoals elk jaar zullen we een duurzaam herdenkingsbord voorzien ter hoogte van de plantplaats met alle namen van alle kindjes op. We hopen in het voorjaar met z’n allen te kunnen genieten van de bloeiende fruitbomen en in tuinen heel wat Torhoutse Babybolletjes te zien blinken”, vertelt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.

Dit verborgen hoekje natuur langs de Groene 62 ter hoogte van de Bruggestraat wordt aangelegd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in het kader van het Landinrichtingsproject Groenhove – Vrijgeweid. De VLM legt onder meer een vochtig grasland aan met enkele poelen, een verblijfsplaats voor de hazelworm, een snoephaag met 270 stuks plantgoed (verschillende soorten bessen- en frambozenstruiken) en dus de fruitboomgaard die werd aangeplant tijdens deze geboorteboomplantactie.

Voor passanten op de Groene 62 en voor de bewoners van de Bruggestraat wordt het een leuke plek om even tot rust te komen en te smullen van het vele lekkere fruit.