Ichtegem neemt deel aan de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid, van 1 tot en met 10 oktober 2020, via een inspirerende ‘spreukenactie’. Op die manier willen we de aandacht vestigen op het belang van veerkracht en de mate waarin we kunnen omgaan met stress, belangrijke gebeurtenissen maar ook tegenslag in het leven.

Het leven zoals we dat kennen, wordt dit jaar serieus op zijn kop gezet door het coronavirus. Voor veel mensen gaat dit gepaard met onzekerheid, angst of stress. En dit kan voor het mentaal welzijn ernstige gevolgen hebben. Zeker in combinatie met de gevolgen van bepaalde maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan sociale isolatie, moeilijkere toegang tot hulp, het wegvallen van hobby’s en activiteiten, de onzekerheid over het werk,… Het coronavirus heeft dus niet alleen gevolgen voor onze fysieke gezondheid, maar het heeft ook een grote impact op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Om deze onzekerheid goed door te komen, is de veerkracht van mensen cruciaal.

Het thema van de 10-daagse is dit jaar opnieuw ‘Samen Veerkrachtig’: Zorg voor elkaar, zorg voor veerkracht. Ook het lokaal bestuur van Ichtegem heeft beslist om haar schouders onder het initiatief te zetten. Dit jaar staan (online) ontmoeting en verbinding centraal.

“In Ichtegem nemen we dit jaar deel aan de zogenaamde ‘spreukenactie’”, vertelt schepen van welzijn Willy Hosten. “In coronatijden is het niet evident om activiteiten op poten te zetten. Daarom vullen wij de Ichtegemse straten dit jaar met spreuken: aan de hand van affiches en raamschilderijen toveren we woordspelingen of deugddoende boodschappen in het straatbeeld, waar mensen even (letterlijk en figuurlijk) bij stil staan. Concreet krijgt elke lokale handelaar een affiche met een spreuk op. Op de ramen van onze gemeentelijke gebouwen, denk maar aan het gemeentehuis, het administratief centrum, de bibliotheken en buitenschoolse kinderopvanglocaties laten we spreuken schilderen. We doen hiervoor een beroep op de creativiteit van onze eigen kinderbegeleiders. Zij kiezen trouwens ook de spreuken en de versiering die ze eraan geven zelf uit, dus ook ik ben heel benieuwd naar de resultaten”, besluit een tevreden schepen