102-jarige Yvonne Dauw mag vieren in Blijvelde Kortemark


In woonzorgcentrum Blijvelde is, door de coronamaatregelen helaas nog altijd in beperkte kring, op maandag 17 januari Yvonne Dauw in de bloemetjes gezet. Ze werd vandaag welgeteld 102 jaar.
Yvonne werd geboren in Ruddervoorde op 17 januari 1920 in een gezin met zes kinderen. In 1944, nog altijd in volle oorlogstijd dus, trouwde ze met Roland Derynck, een schoenlapper uit Torhout. Roland werd verplicht om in een Duitse munitiefabriek te gaan werken. Yvonne trok vrijwillig met hem mee en ging in dezelfde fabriek aan de slag. Na de bevrijding in 1945 door de Russen keerde het jonge paar terug naar ons land. Hun tocht met een steekkar, vanuit Berlijn terug naar huis, bleek een onderneming van twee maanden. Eens terug, woonden ze tijdelijk in bij zijn ouders en vonden dan een eigen huurhuis. Na een tijd bouwden ze in de buurt van het ziekenhuis van Torhout.
Roland werd ambtenaar bij de belastingdienst in Torhout. Aangezien je verplicht thuis moest blijven als je met een ambtenaar getrouwd was, was ook Yvonne datzelfde lot beschoren. Het gezin werd uitgebreid met twee zonen: Jean-Pierre en Fernand. Roland stierf in 1989. Yvonne bleef tot 2012 in Torhout wonen en nam toen haar intrek in Blijgaarde, intussen Blijvelde. De zes kleinkinderen zorgden intussen al voor 17 achterkleinkinderen.
Yvonne mocht maandag een geschenkenmand in ontvangst nemen vanwege de Gemeente Kortemark en ontving ook de gelukwensen van het koningshuis. De hele afdeling ‘Mondial’ mocht meegenieten van een stukje taart.