Twee vrachtschepen in moeilijkheden op 30 km van de kust van Zeebrugge

Provinciale fase afgekondigd – rampenplan Noordzee geactiveerd

Sinds 17.30 uur zit de waarnemend gouverneur samen met haar crisisel waarin verschillende zeepartners, medische diensten, politionele diensten, civiele bescherming, defensie, parket en communicatiepartners  zitten. 

Een cargoschip en een tankerschip kwamen deze middag 18 februari rond 16.00 uur in de problemen voor de kust van Zeebrugge.

Situatie cargoschip

Het cargoschip Diamond Sky met 16 personen aan boord is ondertussen op eigen kracht onderweg naar Nederland.  De kapitein van het schip slaagde er wonderwel in om door twee windmolenparken in Belgische en Nederlandse wateren te varen, zonder schade te veroorzake .  Het schip bevindt zich ondertussen in Nederlandse wateren en wordt door een sleepboot begeleid.

Situatie tankerschip

Het tankerschip Maersk Nimbus, met een bemanning van 18 personen en met meer dan 31.000 ton brandbaar en geraffineerd product aan boord, ligt momenteel nog ten anker voor de kust van Zeebrugge.  Het schip vaart onder Deense vlag en was onderweg van Algerije naar Antwerpen. 

Het tankerschip ligt voor anker dichtbij een windmolen. Het heeft zelf te weinig kracht om in deze zware weersomstandigheden veilig van de windmolens weg te varen. Het is veiliger om de bemanning aan boord te houden dan om hen te evacueren.

Een Nederlandse sleepboot is onderweg naar het tankerschip en zou omstreeks 22 uur ter plaatse zijn.

Het grootste gevaar is momenteel het keren van het tij dat voorzien is om middernacht.

Er zijn contacten met Elias die op korte termijn de elektriciteit van de dichtstbijzijnde windmolen (op 50 meter) buiten spanning kan zetten.

Het is de bedoeling dat de tanker bij de kering van het tij begeleid wordt door de sleepboot en dan bij betere weersomstandigheden zich naar een ankerplaats te begeven of zijn vaarweg kan verder zetten.