Strandvisserij verboden in Nieuwpoort

Foto Luc David

De Nieuwpoortse burgemeester Geert Vanden Broucke heeft vrijdagnamiddag besloten om karternetten, die gebruikt worden bij strandvisserij, twee maanden lang te verbieden. In de badstad zijn in een week tijd al vijf jonge zeehondjes gestorven.

Luc David die in Nieuwpoort woont en er ook natuurgids is ontfermd zich al jaar en dag over alles wat te maken heeft met het strand en de zoogdieren op het strand.

foto Luc David

Zijn verbijstering werd alleen maar groter toen hij vrijdagmorgen opnieuw een levenloos jong zeehondje aantrof, inmiddels het vijfde op rij. “Ook hier is van verwondingen geen sprake. Ik heb het dier donderdag nog gefotografeerd aan de slipway. Het zeehondje was toen nog kerngezond. Wellicht is het ook bij hoogwater gaan jagen, met alle gevolgen van dien.

Gisteren nog kerngezond en door mij gefotografeerd, vandaag morsdood op het strand.

Foto Luc David

Luc David zat vorig jaar nog samen met de strandvisvereniging van Koksijde. Daar vertelden ze dat er gemakkelijk kan gevist worden met karternetten die veilig gemaakt worden door in dit soort netten een voornet in te breien. Dit voornet voorkomt dat de zeehonden en de bruinvissen in het net terecht komen. Wanneer het zoogdier tegen dit voornet aanzwemt kan hij niet verder in het net en keert hij zich om.

Iedereen die aan strandvissen doet met netten hebben een vergunning nodig dat ze aanschaffen bij de gemeente. Die personen krijgen een boei met daarop een nummer, dus weet de gemeente en de politie zeker van wie deze netten zijn. Momenteel wordt er ook niet gecontroleerd op de wan praktijken die zich voordoen voor onze kust.

Luc sprak nog de mooie woorden uit dat iedereen het nu over de wolven heeft, maar de mooiste rovers van onze zee kan je iedere dag bewonderen in Nieuwpoort en voor onze kust.

Het is nu ook zeker niet de bedoeling dat de mensen de zeehonden komen lastig vallen. De mensen doen alles om zo dicht mogelijk bij de zoogdieren te geraken.

HOU AUB AFSTAND