Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde opent nieuwe winkel.


Het is bijna zover, na enkele maanden van plannen, rekenen ,aftoetsen, kuisen, schilderen, inrichten en nog zovele andere taken, is het pand in de Marktstraat 62 klaar om als nieuwe Wereldwinkel open te gaan. Van bij het begin was de ambitie er om met de locatie een stapje verder te gaan, zowel naar uitstraling als naar gebruiksmogelijkheden. Het is aan het publiek om te oordelen als wij daarin geslaagd zijn. Daarom organiseert Oxfam Wereldwinkel Lichtervelde een openingsweekend op zaterdag 12 juni en zondag 13 juni.
Van café naar Wereldwinkel…..
Met enige trots en tevredenheid stellen wij onze nieuwe locatie voor. Wij zijn vertrokken vanuit het basisconcept van de Vlaamse Wereldwinkels. Rekening houdend met de mogelijkheden en beperkingen van deze locatie hebben wij er een eigen invulling aan gegeven. Hiervoor konden wij beroep doen op Steven Tandt. We kenden Steven als de ontwerper en uitvoerder van de accommodatie van het Vijverkafee. Aangezien hij vooral bezig was in de standenbouw, kon hij door de Corona-crisis zich focussen op ons project. We zaten snel op dezelfde golflengte wat de look and feel moest worden, maar ook dat het op een duurzame manier moest uitgevoerd worden. Daarom hebben wij ingezet op maximale recuperatie. In eerste instantie werden de meubels uit de vroegere winkel optimaal hergebruikt, na een grondige facelift. Maar ook het gebruikte materiaal is zoveel als mogelijk recup. De meubels zijn uit steigerhout vervaardigd en het hout van de muren en plafond is hergebruik uit de standenbouw. Wij kozen ook voor duurzame materialen, warme materialen, zowel wat de verlichting, infopanelen en andere zaken betreft. De technische deskundigheid van Steven werd aangevuld door de inzet van een aantal handige medewerkers (en partners van). We konden verder rekenen op de hulp van heel wat vrijwilligers. Door de Corona-matregelen was het een behoorlijke uitdaging om alle werken gepland en uitgevoerd te krijgen. Er moest steeds in kleine groepjes gewerkt worden, opdrachten en richtlijnen moesten digitaal gecommuniceerd worden en bijeenkomsten om het werk te organiseren gebeurden online.
Daarom zijn we trots niet alleen op het resultaat maar ook op het traject dat wij hiervoor hebben doorlopen.
Onze bedoeling is om er een open en overzichtelijk winkel van te maken, die bezoekers uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan, zowel naar de producten als naar het verhaal achter de producten. Daarom groeperen we ons verruimd aanbod in diverse productgroepen die mooi geafficheerd worden. Naast de informatie op de verpakking, werken wij met een actietafel die producten, acties en producenten in de kijker zet. Aan de toonbank is er verder een infopunt voorzien, waar folders en brochures de nieuwsgierige bezoeker op de weg zetten.

We maken optimaal gebruik van de ruime winkel om de non-food (artisanaat, kledij, modeaccessoires, woon,..) op een aantrekkelijke manier te presenteren. Vanaf zaterdag passeert iedereen die op zoek gaat naar een eerlijk, duurzaam en origineel cadeau best eerst langs onze Wereldwinkel.
…tot ontmoetingsplaats
Maar deze locatie wil meer zijn dan een verkooppunt van faire producten. De ruimte leent er zich toe om er een knooppunt van te maken voor beleving, ontmoeting en uitwisseling. Bezoekers kunnen onze producten ontdekken én proeven in een gezellige kader. Men kan er tot rust komen bij een kopje koffie, een fairtrade gebakje, de nieuwste wereldwijn, een verfrissend theedrankje. We zetten hierbij in op het verbindend vermogen van zo’n laagdrempelige ontmoetingsplaats. Toevallige passanten kunnen er op verhaal komen maar kunnen ook meer te weten komen over het verhaal van onze partners in hun strijd voor een eerlijk inkomen, tips opdoen voor nieuwe recepten met fair trade producten .
Maar ook buiten de winkelmomenten leent de locatie zich om nieuwe activiteiten te ontplooien. Daar willen wij ten volle op inzetten. Hiervoor is gekozen voor mobiel winkelmeubilair. Zo creëren we – ook letterlijk – plaats voor ontmoeting. Dit kan in de vorm van een cocktailavond, een veggie-tasting, een thee-degustatie en zoveel meer.
En dan is er nog onze bijkomende troef op het tweede verdiep, een ruime vergaderaccomodatie. We kijken er al naar uit om deze te delen met iedereen die een initiatief wil ontwikkelen en organiseren rond duurzaamheid, community-building, (internationale) solidariteit, korte keten,…
Openingsweekend
Er is zoveel nieuws te tonen en te ontdekken dat wij van start willen gaan met een openingsweekend. Op vrijdag 11 juni knippen wij het lint door samen met onze medewerkers en enkele genodigden. Op zaterdag en zondag zwaaien de deuren open voor het grote publiek. We hebben letterlijk heel de gemeente uitgenodigd via een origineel kaartje om op de koffie te komen. Maar voor zo’n feestelijke gelegenheid is het niet zomaar een koffie. Men mag zich aan een heuse verwenkoffie verwachten op ons terras. Ook in de winkel zal er van alles te beleven vallen. Zo loopt de koffiespaaractie nog steeds, zijn er speciale promoties en kan men er kennis maken met heel wat nieuwe producten.
Op het terras kan je naast de gratis verwenkoffie ook iets fris bestellen uit de ruime aanbod OWW-dranken.
Vaderdag
Zondag 12 juni is het ook Vaderdag. Daarom voorzien wij voor iedere vader een speciale attentie die zal gesmaakt worden. Wie de producten van de Wereldwinkel kent, weet dat er wel wat lekkers tussen zit voor op een terrasje. De vaders die nog niet zo vertrouwd zijn met het OWW-aanbod, moeten zeker langskomen om deze te ontdekken.
De organisatie van het weekend is volledig Coronaproef, hiervoor passen wij de terrasregels toe en waken wij erover dat alles vlot verloopt in de winkel zelf.

Werk aan de (wereld)winkel
Corona heeft onze ambities niet aangetast, integendeel. Wij zien tal van nieuwe uitdagingen. Die willen wij aanpakken met onze stevige vrijwilligersgroep Maar nieuwe handen zijn meer dan welkom. De uitdagingen als (nieuwe) vrijwilliger zijn haast onuitputtelijk. Naast de vele boeiende taken die men zelfstandig of in groep kan uitvoeren, zoeken wij naar mensen die de nieuwe activiteiten willen uitbouwen. Als vrijwilliger kan dit om een éénmalige engagement van een avond of activiteit gaan maar kan ook op duurzame wijze ingevuld worden. Eén mailtje, berichtje op FB of telefoontje naar ons volstaat om een nieuwe wereld te laten opengaan.