Gemeente Koekelare zet VZW Caring Family een loer.

SONY DSC

Kelly Van Oost is reeds 5 jaar bezig met het uitdelen van voeding aan mensen die het niet breed hebben. Ze startte haar VZW omdat ze maar al te goed weet hoeveel armoede er is in Vlaanderen. Ook in Koekelare is er nood aan mensen die zich inzetten om die mensen te helpen.

Toen Kelly begon in Koekelare ging ze aankloppen bij de gemeente Koekelare en daar waren ze niet geïnteresseerd om te helpen. Ze vroeg enkel een locatie om voeding te bedelen, verder zou ze alles zelf doen, met een reeks vrijwilligers die haar bijstaan, maar een locatie hadden ze niet ,was het antwoord.

Ieder jaar is er met kerstavond ook een feest, Caring Christmas, waar de mensen die het moeilijk hebben, kunnen gaan eten voor een zeer lage prijs. Iedereen is er welkom. Ook mensen die er beter voor zitten, maar die alleen zijn op Kerstavond. De kinderen mogen dan zelfs op de schoot plaatsnemen van de Kerstman en krijgen mooie cadeautjes. Zo had de VZW gratis tickets geschonken aan het OCMW van Koekelare om mensen die het moeilijk hebben toch een onvergetelijke kerstavond te bezorgen. Maar na het feest lagen die tickets nog altijd op het bureel waar ze gelegd werden toen ze die kregen. In het OCMW van Ichtegem kwam er wel een goede samenwerking met de VZW.

Kelly ging ook eens aankloppen of het mogelijk was om steun te krijgen voor de VZW toen Corona uitbrak. Het antwoord was NEEN. Je bent geen gewone horeca zaak je bent een VZW. Je hebt geen vaste werknemer in dienst. Dat was het antwoord dat ze kreeg na maanden harde strijd om te overleven. De burgemeester had dan bij een tweede vraag gezegd “breng eens een balans binnen en dan kunnen we zien wat we kunnen doen “. Kelly ging naar de boekhouder en moest betalen om de balans op te maken. Toen ze met die balans naar de gemeente ging kreeg ze terug te horen ,na een paar weken, wij zullen u geen steun toekennen want dit is voor ons niet mogelijk.

Door verkoop van spullen, cakes , snoepjes, en zoveel meer hebben ze gelukkig de Corona crisis overleefd. Iedere week komen er maar liefst 55 mensen, dat de VZW helpt met eten. Nu is de gemeente ook gestart met een sociaal winkeltje. De gemeente ging rond bij de plaatselijke winkels om voedsel dat niet meer kan verkocht worden, te vragen.

De gemeente vroeg aan Caring Family of ze soms interesse hadden om mee te helpen . Kelly bedankte vriendelijk omdat ze 5 jaar geleden het niet zagen zitten om de mensen te helpen, en omdat ze dit nu reeds al 5jaar doet. Aangezien zij nog voltijds werkt als zorgkundige in het rusthuis hof de Meersseman in Ichtegem, naast haar inzet voor de vzw, heeft ze hier geen tijd voor. De gemeente ging dan ook bij de winkel waar Kelly reeds 5 jaar een samenwerking heeft, de voeding vragen. Gelukkig bleven zij de vzw trouw.

In de Dorpsstraat, waar het café van de VZW is en waar iedereen welkom is trouwens om iets te drinken, kan men voedsel krijgen als je dit nodig hebt. gratis en voor niets. Ook kan je iedere dinsdag, wanneer je er iets drinkt, een gratis kom verse soep met stokbrood krijgen.

Bij de gemeente moeten de mensen iets kleins betalen voor de voeding dat de gemeente gratis krijgt. Caring Family zet zich in voor de mensen die het moeilijk hebben in de maatschappij. Ieder jaar is er een kidsdag en een dag waar er artiesten komen zingen “Artiesten met een hart”

Iedere 3 maanden schenkt de VZW ook een mand met speelgoed aan het ziekenhuis AZ Damiaan te Oostende, voor de kinderen die opgenomen worden op spoed om hen te troosten.

Ook hebben ze een grafsteen geplaatst en een kruis voor een jongetje, Shawn, die overleed na 4 maanden aan wiegendood. Hebben ze een trouw georganiseerd voor een dame die palliatief is en reeds 25 jaar samen was met haar partner. Haar laatste wens , was trouwen met haar grote liefde, maar daar hadden ze de middelen niet voor. Ook hebben ze ziekenhuiskosten betaald van een jongetje, tiziano, die overleed op 11 jarige leeftijd aan kanker. Dit door een singel te maken , door rapper Delangn, en te verkopen. Een nummer die Tiziano zijn leven en strijd tegen kanker vertelde.

Dit zijn slechts een paar zaken die de vzw deed om mensen in nood te helpen, maar door de jaren heen, deden ze nog veel meer dan dat