GOLVEN VAN VERBLUFFING ROLLEN OVER NIEUWPOORT!

SPAANS-AMERIKAANSE KUNSTENAAR GAAT VOOR MONUMENTAAL HUIDSCULPTUUR VOOR BEAUFORT 2024!

Het pittoreske Nieuwpoort staat aan de vooravond van een kunstzinnige revolutie! De wereldberoemde Spaans-Amerikaanse kunstenaar Selva Aparicio, geboren in 1987, is gearriveerd voor een adembenemend project dat de hele stad in haar greep zal houden. Ze is uitgenodigd door de prestigieuze kunsttriënnale Beaufort en de Stad Nieuwpoort om een blijvend kunstwerk te creëren dat in 2024 tijdens de achtste editie van Beaufort onthuld zal worden.

Aparicio is geen doorsnee kunstenaar. Haar kunst overstijgt de traditionele grenzen en balanceert op het raakvlak van installaties en sculpturen. Ze neemt thema’s als herinnering, intimiteit en rouw, de cyclus van het leven en de seizoenen in de natuur, en verweeft deze met vergankelijke materialen, van krekelvleugels en oesterschelpen tot menselijke kadavers en pluizenbollen van bloemen. Haar kunst ademt duurzaamheid en zacht activisme, en biedt een uitlaatklep voor rouw en verdriet.

Nu, in Nieuwpoort, is ze van plan iets absoluut unieks te doen. Ze gaat op jacht naar huidafdrukken van de inwoners van de stad, van de burgemeester en de schepenen tot gewone burgers. Haar ultieme doel? Deze afdrukken omzetten in een blijvend monument dat voor altijd het stadsbeeld van Nieuwpoort zal sieren.

Aparicio heeft een week de tijd om Nieuwpoort te veroveren met haar kunst. Ze zal overal huidafdrukken verzamelen, van rusthuizen en verzorgingstehuizen tot lokale kaartersverenigingen. Er zijn zelfs publieke momenten voorzien, waar iedereen die wil meewerken een afdruk van zijn of haar huid kan laten maken. Op vrijdag 26 mei 2023 staat Aparicio op de wekelijkse markt van Nieuwpoort en op zondag 28 mei 2023 is ze aanwezig op de Nieuwpoortse Visserijfeesten.

Nieuwpoort en Beaufort hebben een innige band, een band die in het verleden al tot uitzonderlijke creaties heeft geleid. Veel van de kunstwerken die tijdens vorige edities van de kunsttriënnale te bewonderen waren, zijn tot iconische landmarks uitgegroeid. En het werk van Aparicio belooft net zo legendarisch te worden. De burgemeester van Nieuwpoort, Geert Vanden Broucke, roept alle inwoners op om deze unieke kans met beide handen aan te grijpen en hun stempel letterlijk en figuurlijk te drukken op dit bijzondere kunstproject.

Maar hoe transformeert Aparicio deze huidafdrukken in kunst? De techniek is verrassend simpel maar briljant. Ze maakt mallen van menselijke huid, compleet met rimpeltjes en littekens, en zet deze om in porselein, keramiek of brons. Dit proces duurt slechts een kwartiertje en is volkomen veilig en vertrouwelijk. Uiteindelijk zullen al deze huidfragmenten samen een soort mozaïek vormen in een betoverend openluchtmonument.

Elke afdruk wordt vervolgens door Aparicio verwerkt tot kleine tegels, die de basis vormen van het kunstwerk dat ze de komende maanden zal creëren voor Stad Nieuwpoort, ter gelegenheid van Beaufort 2024. De locatie van dit grootse kunstwerk zal in nauw overleg met de kunstenaar worden bepaald.

Het uiteindelijke kunstwerk zal permanent onderdeel worden van het Beaufort Beeldenpark na de achtste editie van Beaufort, die plaatsvindt van 30 maart tot en met 3 november 2024.

Dus Nieuwpoort, maak je klaar om te schitteren op het wereldtoneel van de kunst! Dit is je kans om deel uit te maken van iets groots, iets dat de tand des tijds zal doorstaan. Neem deel aan dit ongeëvenaarde kunstproject en laat jouw huidafdruk eeuwig schitteren in de stad!