Zware brand in restaurant De Clesse

Op het Marktplein in Oudenburg is zaterdag iets voor 11 uur een zware, uitslaande brand uitgebroken in restaurant De Clesse. Een rookpluim was tot kilometers ver te zien. Uitbater Patrick Konings (41) kon zichzelf en zijn hond in veiligheid brengen toen hij de vlammen opmerkte. “Het enige wat ik nog heb, zijn de kleren die ik aan heb. Het is een ramp bovenop een rampjaar”, zucht hij. 

Patrick bevond zich beneden in de zaak toen zijn hond plots erg gespannen werd. “Ik ging dan maar boven gaan kijken of er iets aan de hand was. Mijn hond bleef maar onophoudelijk blaffen. In de trappenhal waren al brandende stukken hout naar beneden aan het vallen. Ik zag amper een hand voor ogen. Ik dacht eerst nog om mijn brandblusser te nemen, maar ik besefte al snel dat er geen blussen meer aan was”, aldus de diep geschokte uitbater, sinds 2.5 jaar de uitbater van De Clesse. “Ik nam mijn hond en rende naar buiten. Op dat moment was de politie net aangekomen, die verwittigd was over de rookpluim”, gaat Patrick verder. 

Burgemeester Anthony Dumarey (Open Vld) kwam ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen. “Oudenburg huilt. Eén van de meest iconische gebouwen van onze stad, het historische pand op de markt waar kunstschilder Louis Clesse gewoond heeft en nadien dé plek in het centrum om heerlijk op restaurant te gaan, is getroffen door een zware brand. Alsof 2020 nog niet erg genoeg was, krijgt de uitbater een gigantische klap te verwerken. Ik wil Patrick Konings heel veel sterkte en courage wensen”, reageert hij. 

“De collega’s van de andere horecazaken slaan ondertussen de handen in elkaar om een steunactie op poten te zetten voor De Clesse. Meer nieuws hierover de komende dagen. Onze sociale dienst is inmiddels verwittigd om alles in gereedheid te brengen in onze crisiswoning, zodat we de getroffen uitbater/bewoner kunnen opvangen”, aldus de burgemeester.